fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dom Kočevje Novice Občina

Kočevka bo zaradi dobrega tisočaka dolga ostala brez stanovanja

Ponavlja se podobna zgodba, o kateri smo pisali dve leti nazaj (tukaj), ko je invalidsko upokojen občan skupaj z bolnim sinom ostal brez strehe nad glavo zaradi dolgov v skupni vrednosti 575,47 EUR. Namreč, 15. 2. 2019 se bo odvijala javna dražba dvosobnega stanovanja v Kidričevi ulici v velikosti 57 kvadratnih metrov neto površine, katerega ocenjena vrednost je 51.300 EUR.

V odredbi Okrajnega sodišča v Kočevju je navedeno, da zaradi izterjatve dolžnice (ki jo zastopa skrbnik za poseben primer Center za socialno delo Kočevje) v skupnem znesku 1.479,75 EUR, odreja prodajo nepremičnine na javni dražbi. Višina dolga seveda ni zanemarljiva, vseeno pa bi lahko pristojni organi, upravitelji, sostanovalci in vsi, ki so oškodovani, stopili nasproti dolžnici in se poskušali dogovoriti za neko vsem sprejemljivo rešitev (s tem seveda ne mislimo na zmanjšanje dolga, saj je upnik popolnoma upravičen do svojega denarja).

Tako Občina kot tudi Center za socialno delo (in morda še kakšna druga ustanova) bi morala tovrstne probleme obravnavati bolj razumljivo, bolj na način, kot obravnava »romsko problematiko«. Če navedemo odgovor Občine na vprašanje, zakaj kljub temu, da je večina romskih naselij zgrajenih ilegalno, za le-te še vedno namenjajo denar (članek Reševanje romske problematike v Kočevju na račun občanov tukaj): »Nekatera naselja res niso legalizirana, dejstvo ki ga ne moremo ignorirati pa je, da Romi tam živijo.« Zakaj se pa ignorira dejstvo, da bo zaradi slabih 1.500 EUR dolga brez strehe nad glavo ostala »ne-romska« občanka, ki bi potrebovala nenazadnje manjšo pomoč, kot jo dobi velika večina romov? Že res, da je verjetno dolžnica že prejela določeno pomoč omenjenih institucij, ne dvomimo pa, da bi se vseeno – sploh glede na ne tako visok znesek dolga – lahko našla še kakšna pomoč oziroma rešitev.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki