fbpx
E-UTRIP
Aljaž v družbi gostiteljev.
Aktualno Glasba Kultura

Ko tenor prepeva slovenske ljudske uspešnice

Če je nekdo rojeni talent in povrh še izjemno preprost ter dovzeten za ljudi, mu je zagotovo trasirana pot do uspeha. In rasti. Ne le, da je, kot se temu reče, rojen pod srečno zvezdo, Sodražan, 34-letni Aljaž Vesel, pod njo tudi žari.

Takšen je videti na opernih odrih prestižnih evropskih mest ali v domačem kraju, kamor zavije večkrat letno. Od leta 2010 po opravljenem študiju na konservatoriju za klasično glasbo in jazz v Zürichu in končanem štiriletnem študiju opernega petja (tenor) je živel in ustvarjal v Švici, po lanski poroki z izbranko svojega srca, sopranistko Gabriello Colluto, pa v Nemčiji.

»Tujina te postavi na realna tla, saj preprosto drugače ne gre, predvsem ti da vedeti, da si zamenljiv v vsakem trenutku. Šteje zgolj kakovost v vseh ozirih,« je dejal zgovorni Sodražan in pritrdil, da se je treba ravno zaradi tega, ne le v Švici in zdaj v Nemčiji, ampak nasploh v tujini, nenehno dokazovati.

Na presenečenje v roke prijel harmoniko

Nazadnje je na internacionalnem festivalu “Dein Lied” v Bad Windsheim-u v bližini Nürenberga v Nemčiji predstavljal Slovenijo. »Namen tega festivala je, da vsako leto predstavi dve državi skozi umetno in ljudsko pesem. Letos je bila na vrsti Slovenija, poleg Litve in Nemčije in z veseljem sem se odzval povabilu direktorja Festivala Christopha von Weitzel. Poklicali so me in vprašali … »Bi hotel?« »Seveda,« sem pritrdil. In za nastop priredil 25 slovenskih ljudskih uspešnic. Občinstvo je z navdušenjem ploskalo. Res prijeten občutek, ki bo ostal v spominu,« je Aljaž poln vtisov.

In na presenečenje vseh prisotnih je kot češnjo na torti v roke vzel še klavirsko harmoniko in tako spomnil na čase, ko je na začetku glasbene poti v domačem kraju igral na diatonično harmoniko, skupaj z očetom Daretom in prijatelji. »Ja, to je bilo res veliko presenečenje. Zvoki harmonike, ki je glas slovenskega naroda, so milozvočno odmevali na odru, še bolj pa v dvorani. Še en dodatek nepozabnemu dogodku,« je na ob nastopu dejal Aljaž, ki je mimogrede dodal, da se bo te dni odpočil nekje na Jadranu, nekaj dni po tem bo preživel z domačimi in prijatelji v Sodražici, od koder se prenovljen vrne k poklicu, ki ga ima najraje. Jesen in zima bosta pevsko zelo dolga, na kar je sicer Aljaž že navajen.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki