fbpx
E-UTRIP
Aktualno Kultura Ribnica

Ko se Dušan znajde v vrtincu štirih žensk

Dramšpil, gledališka skupina iz Ribnice, je korenine pognala leta 2012, od takrat pa vsako leto pripravijo po eno igro – kot pravijo – »da dol padeš«. Združuje jih ljubezen do gledališke kulture, lepe pisane besede in ustvarjanje na odru. Prepoznavni niso le v domačem kraju, saj z vsako igro gostujejo na odrih okoliških krajev in tudi dlje. Leta 2017 so za delo Knjižni klub prejeli Linhartovo območno priznanje, ki je, kot je dejala igralka, režiserka, scenografka in še marsikaj drugega v zasedbi, Andreja Škrabec, dalo vetra v jadra, da še bolj zavzeto delajo.

Te dni so na oder stopili s krstno izvedbo drame in komedije, Dušan, za katero je besedilo napisal domačin Miran Mate. V vlogi Dušana je navdušil Žiga Oberstar, Sonje – Urša Jaklič Žagar, Mikija – Maks Lesar, Nine – Vesna Levstik, Danice – Teja Lovšin in mame – Andreja Škrabec, ki je za igro priredila tudi besedila. Kot režiserka se podpisuje Simona Zorc Ramovš, sicer gledališka igralka.

Dušan je čustven, občutljiv, lepo vzgojen, večino otroštva je odraščal sam z ukazljivo mamo. Kot študent je spoznal Danico, svojo prvo ljubezen, ki pa ni bila mamina izbira. Ona mu je izbrala Sonjo, poslovno žensko. V iskanju samega sebe se poveže s še eno žensko, Nino, s katero ima dolge pogovore na vroči liniji. Tako se znajde v vrtincu štirih žensk, vse skupaj pa začini in pomeša srbski tajkun, po imenu Miki. »To so zgodbe današnjega časa, ki smo jih slikovito postavili na oder. Aplavz, ki smo ga poželi, pa je več kot zgovoren: samostojnost v odraščanju je popotnica za srečno življenje,« je povedala Andreja Škrabec, ki je imenitno nastopila v vlogi mame, poleg tega je priredila besedilo in na koncu tudi zapela.

Uro in 20 minut trajajoči predstavi se poleg poudarjenih dialogov, s čustvenimi naboji, prepletajo tudi nekoliko bolj svobodne scene, na meji z erotiko. »Erotika je del življenja, a ne. Če ženske nastopamo in če imamo nek odnos z moškim, je prav da ga tudi na sceni dejansko pokažemo. Sicer pa mislim, da nismo bili prehudi na odru (smeh).«

Miran Mate, ki je doslej napisal okoli 30 različnih besedil za druge slovenske ustvarjalce, je za Dušana dejal, da je to mladenič, ki živi izgubljen v svetu kapitalizma in lažnih vrednot, pod vplivom staršev. Sistem mu preprosto ne dopušča, da bi se osamosvojil. Kompleksno, zabavno zgodbo Dušana je Dramšpil uprizoril na visoki igralski ravni, je prepričan Mate.

Dušana bodo po Ribnici uprizorili še v Bohinjski Bistrici. Želijo pa si, da bi se s to predstavo vsaj malo približali uspehu Knjižnega kluba, ki so ga odigrali 30-krat.

(mgć)

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki