fbpx
E-UTRIP
FOTO: GSŠ Kočevje.
Aktualno Iz naših šol Novice

GSŠ Kočevje pridobila trajnostni naziv

Varna in trajnostna mobilnost je sodoben način življenja, ki spodbuja in krepi veščine za kulturo vedenja v prometu, zdrav način življenja, odnos do okolja ter ekonomičnost vlog udeležencev v prometu. Že vrsto let na šoli ozaveščamo dijake o trajnostni mobilnosti, ki je temelj izobraževanja, saj izobražujemo, vzgajamo in oblikujemo mladostnike, ki aktivno vstopajo v svet mobilnosti.

S triletnim projektom Dijaki dijakom  za varno mobilnost, ki smo ga izvajali v sodelovanju z Zavodom za šolstvo RS, smo še posebej želeli opolnomočiti dijake za trajnostno mobilnost. S tem namenom so dijaki ustanovili klub Avto brez gum. V  njem so opravljali različne preventivneaktivnosti s ciljem razvijanja kompetenc varne in trajnostne mobilnosti, predstavljali svoje dosežke na področju mobilnosti in se medsebojno povezovaliz namenom izmenjave ter širjenja znanja in izkušenj. Udeleževali so se različnih delavnic in predavanj lokalnega in širšega okolja ter v njih aktivno sodelovali. Dijaki, ki niso bili vključeni v projekt, pa so sodelovali kot pridruženi člani pri različnih aktivnostih.

Sodelovali smo z lokalno skupnostjo Občine Kočevje in ostalimi deležniki in organizirali različne akcije za dijake in zaposlene v okviru ETM, obeleževali Dan spomina na žrtve prometni nesreč, bili prisotni pri podpisu Zaveze o trajnostni in varni mobilnosti, izdelali parklet in izvajali številne druge aktivnosti.

V torek, 7. julija, pa je v Centru varne vožnje potekal zaključek projekta, na katerem smo se zbrali predstavniki 34 šol. Gimnazija in srednja šola Kočevje je bila zaradi izvajanja zelo obsežnega dela dejavnosti v okviru projekta ena izmed treh šol, ki so si pridobile trajnostni naziv Središča varne mobilnosti, dijaki pa so postali ambasadorji varne mobilnosti.

Tega naziva smo bili zelo veseli, saj smo ugotovili, da smo na pravi poti, hkrati pa nas zavezuje, da še naprej izvajamo cilje, za katere smo si prizadevali v projektu, dijake še naprej ozaveščamo o pomenu varne in trajnostne mobilnosti, katere del smo vsi in na vsakem koraku, kajti šola je pomemben segment v mladostnikovem odraščanju, zato moramo dijakom znati ponuditi tudi vsebine, ki jih spodbujajo, da bodo strpni, varni ter se bodo obnašali trajnosto, kajti v tem vidimo prihodnost. Želimo si, da se tovrstni projekti nadaljujejo in dijakom omogočajo, saj poleg formalnih znanj, ki jih dobijo za svoj poklic, izobrazbo, pridobijo tudi znanja, ki so pomembna za življenje.

Mentorici Andreja Devjak in Nataša Tekavec

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki