fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Kočevje Zanimivosti & Zabava

Erasmus+ ni mus, je pa plus – Palermo 2024

Štirje dijaki mizarji in obdelovalci lesa Gimnazije in srednje šole Kočevje smo doživeli nepozabno tritedensko delovno izkušnjo v tujini. Žiga Šterk, Jan Čiček, Nino Potočnik in Aldin Pap smo se v spremstvu profesorjev odpravili na pot proti Palermu.

Najprej smo se odpeljali do letališča v Trstu, iz katerega smo v dopoldanskih urah poleteli proti Palermu, ki je kulturna, gospodarska in turistična prestolnica Sicilije. Po pristanku so nas odpeljali v hotel Ruggero Settimo, ki je bil v samem centru Palerma. Nastanitev je bila odlična, v vsaki sobi sva bivala po dva dijaka.

Naslednji dan je sledil voden ogled znamenitosti Palerma in degustacija izvirne sicilijanske hrane na eni izmed znamenitih sicilijanskih tržnic.
V ponedeljek se je začel naš prvi delovni dan v podjetju Falegnameria la Rosa, kjer smo pridobivali nove delovne izkušnje z najrazličnejšimi deli. Izdelovali smo hiške, montirali vrata, renovirali rolete, lakirali izdelke, barvali nadstreške, upravljali CNC stroj, restavrirali hrastove mizne plošče in še in še. Delo je bilo zanimivo in razgibano, saj je potekalo v delavnici in na terenu.

Naši dnevi so večinoma potekali tako, da smo vsako jutro odšli v bližnji hotel Garibaldi na obilen zajtrk, kjer smo se dobro podprli, nato pa se z mestnim avtobusom odpeljali na delovno mesto. Promet je potekal zelo počasi, saj smo za slabih pet kilometrov porabili tudi uro in več. Po končanem delu smo se vrnili v sobe, se nekoliko odpočili in začeli s popoldanskimi aktivnostmi, ki so bile večinoma v znamenju ogledov znamenitosti Palerma (Teatro Massimo, Quattro Canti, Piazza Pretoria, Fontana Pretoria, Katedrala Palermo, Mercato del Capo …) do obiska znamenite peščene plaže v Mondellu in seveda tudi pisanja dnevnikov in učenja. Kot veliki ljubitelji dirkalnih in mondenih avtomobilov smo si z navdušenjem ogledali štart dirke Giro di Sicilia.

Večerjali smo v znani palermski restavraciji Culinario, ki se lahko pohvali s kar petimi zvezdicami. Hrana je bila odlična, večinoma tradicionalna (arancini, špageti na različne načine, pice …).
Po večerji je običajno sledil sprehod po glavni promenadni ulici, kjer smo uživali v poslušanju poulične glasbe, se hladili ob odličnem sladoledu, kupovali spominke ali pa samo uživali v opazovanju tisočerih ljudi iz vseh koncev sveta.

Konci tedna so bili namenjeni izletom, sprostitvi in spoznavanju znamenitosti Sicilije. Odpravili smo se na izlet v Marsalo in si ogledali znamenite soline ter na Monte Pellegrino, kjer smo uživali v razgledu nad Palermom in si ogledali čudovito cerkev Santa Rosalia.

Seveda so bili vikendi tudi v znamenju kopanja v mondenem mestu Mondello, ki je od Palerma oddaljeno le okoli 11 km. Pot do tja in nazaj je bila v znamenju prenatrpanih avtobusov in glasnih Italijanov.
Dijaki smo si nabirali tako delovne kot tudi življenjske izkušnje, ki nam bodo še kako v pomoč v nadaljnjem življenju.

Žiga, Nino, Jan in Aldin

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki