E-UTRIP
Featured Dobro je vedeti Zanimivosti In zabava

Draginja: Kako jo obvladati, da ne zavlada nam?

V Sloveniji imamo dobrih 860 tisoč gospodinjstev, prav toliko je navad in načinov, kako živijo. V času draginje se vse več gospodinjstev sprašuje, kako jo bomo preživeli? V sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE so se združili strokovnjaki Inštituta Jožef Stefan in Ministrstva za infrastrukturo in v luči – bolje rečeno senci krize – pripravili nekaj nasvetov za varčevanje.

Italijanski fizik in Nobelov nagrajenec Giorgio Parisi je s predlogom za varčevanje, da naj ljudje testenine skuhajo ob ugasnjenem štedilniku, nedavno sprožil val vprašanj in celo ogorčenje. Stroka mu je stopila v bran in pojasnila, da ni vrenje tisto, kar poskrbi za kuhanje. To »čarovnijo« naredi zgolj topla voda.

Ste tudi vi vajeni kuhati testenine v vreli vodi? Ja, večina nas je. In večina je vajena tudi kuhanja testenin brez uporabe pokrovke, kajne?

»Pomembna lastnost vode je, da je pri normalnih pogojih ne moremo segreti na višjo temperaturo od vrelišča (100 °C). Z intenzivnejšim gretjem povzročimo le burnejše vretje, hrana pa se med burnejšim vretjem ne bo prej skuhala. Izgube energije zaradi izparevanja vode lahko delno zmanjšamo tako, da posodo pokrijemo. To lahko storimo med kuhanjem in tudi pred zavretjem vode,« pojasnjujejo strokovnjaki iz Inštituta Jožef Stefan. Dodajajo, da se v množici posod in loncev večkrat odločite za uporabo ekonom lonca, na tak način privarčujemo do polovico potrebne energije za kuhanje.

Kaj lahko torej storimo, da med kuho prihranimo energijo?

  • Količina vode za kuho naj ne bo po nepotrebnem prevelika, saj je hrana, kuhana v manjši količini vode okusnejša.
  • Kuhamo v pokritih posodah.
  • Kadar je le mogoče, uporabimo ekonom lonec.
  • Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče, oziroma plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre.
  • Hrana je okusnejša, če je ne razkuhamo. S skrajšanjem časa kuhanja tudi varčujemo z energijo.

Čeprav so prazniki še daleč, v kakšnem gospodinjstvu že razmišljajo o praznični peki. Naj vas draginja ne odvrne od tega prijetnega običaja, le pečico uporabljajte bolj racionalno.

  • Pri pečicah, ki so dlje časa v uporabi, je dobro preveriti tesnjenje vrat.
  • Kupujmo pečice z dobro izoliranimi stenami in večplastnimi stekli na vratih.
  • Vrata pečice med peko odpremo čim manjkrat.
  • Če imamo v pečici na razpolago ventilator, ga uporabljamo čim pogosteje.
  • Če je le mogoče, pecimo več jedi hkrati.
  • Za odtajevanje zmrznjenih jedi raje uporabimo mikrovalovko, če jo le imamo.
  • Električno pečico izklopimo vsaj 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj zraka, ki bo jed spekel do konca.
  • Jedi raje pogrevajmo na kuhalnih ploščah, kot v klasičnih pečicah, še bolje v mikrovalovkah.

»Zrno na zrno pogača.« Malo po malo in z danimi nasveti lahko privarčujemo kakšen evro. Prvi del slovenskega reka pa pravi: »Kamen na kamen palača.« No, največjega potrošnika energije pa v gospodinjstvih predstavlja ogrevanje prostorov. Kako pri ogrevanju prihraniti od 15 do 20 %?

  • Če je le mogoče, ogrevanje prostorov znižajte za 1 ali 2° C. Ta ukrep lahko zniža rabo energije za približno 8 % za vsako stopinjo, ki jo znižamo.
  • Ogrevamo le tiste prostore, ki jih uporabljamo.
  • Ogrevalni sistem nastavimo na najnižjo temperaturo ogrevalnega medija, ki še ogreje prostore na nastavljeno temperaturo. Da bi to lahko dosegli, moramo uporabiti vse radiatorje ogrevalnega sistema, na katere namestimo termostatske ventile in glave z nastavljeno temperaturo prostora.
  • Stanovanje prezračimo nekajkrat dnevno: hitro, v nekaj minutah in to »na prepih«.

Če se osredotočamo na porabnike energije znotraj doma, je smiselno nekaj besed nameniti tudi ogrevanju sanitarne vode, s temi napotki lahko prihranimo od 15 do 20 %.

  • Namesto poležavanja v kadi se raje oprhajte. Skozi tuš ročko takrat dobesedno odteka 20 kW, kar je veliko več kot so nazivne toplotne izgube velike stanovanjske hiše. Minuta prhanja v povprečju pomeni porabo 10 litrov vode in 0,3 kWh akumulirane energije.
  • Za spiranje in splošno uporabo pazimo, da namesto tople vode uporabljamo hladno vodo.
  • Odpravimo morebitno puščanje. Čeprav se dan danes opazi redkeje, pa je pol ure puščanja na strani tople vode, ki se s kapljico na sekundo zdi zanemarljivo majhno, primerljivo s porabo električne energije za enkratno polnjenje telefona.
  • Na pipe namestimo perlatorje, z njimi se zmanjša pretok vode in poraba tople vode.
  • Porabo pa zmanjšamo tudi, kadar pipo zapremo, če vode ne potrebujemo, npr. med ščetkanjem zob ali kuhanjem.
  • Znižamo temperaturo akumulirane tople vode v zalogovniku. Z nižjo temperaturo je učinkovitost grelne naprave za pripravo tople sanitarne vode višja, hkrati pa se zmanjšajo tudi toplotne izgube zalogovnika in celotnega sistema.

ml.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki