fbpx
E-UTRIP
Aktualno Dobro je vedeti Na današnji dan Zanimivosti & Zabava

Danes je svetovni dan poljubov!

Čisto iskreno, ni povsem znano, kdo je kriv, kdaj in zakaj se je sploh začelo praznovati ta dan kot svetovni dan poljubov, tako, kot tudi ni zagotovo potrjeno, od kdaj in zakaj se ljudje sploh poljubljajo. Ampak… saj to niti ni tako pomembno. Toliko pozitivnih in prijetnih lastnosti, kot jih ima poljub, ima le malo drugih dejanj.

Kaj pa zagotovo drži je dejstvo, da ljudje pač hrepenimo po fizičnem dotiku z ustnicami. Pa to niti ni čudno, če pa se v ustnicah skriva ogromno živčnih končičev, občutljivih na dotik in so razlog za globoke in predvsem prijetne čustvene občutke.

Najdaljši poljub vseh časov je trajala 58 ur 35 minut in 58 sekund.

Zakaj se sploh poljubljamo

Največ znanstvenikov pravi, da so se ljudje začeli poljubljati zaradi lažje ocene pri izbiri primernosti oziroma kompatibilnosti partnerja. Namreč, izmenjava vonjev in okusov lahko sproži nezavedne mehanizme,ki nas usmerjajo pri odločanju o tem, ali bomo s poljubom nadaljevali oziroma to storili večkrat, ali ne. Pove pa tudi ogromno o partnerjevi predanosti, iskrenosti in tudi genetski kompatibilnosti.

Sreča, uspeh in zdravje so odvisni od poljubljanja

Pred tridesetimi leti so nemški psihologi in psihiatri na podlagi obsežne študije ugotovili, da je srečno, uspešno, dolgo in zdravo življenje pogojeno s poljubljanjem. Namreč, po ugotovitvah dr. Arthurja Sazba naj bi bili moški, ki vsak dan poljubijo svojo partnerko pred odhodom v službo bolj zdravi. Imeli naj bi tudi manj možnosti, da doživijo prometno nesrečo, tudi do 30 odstotkov večji dohodek, živeli pa naj bi povprečno pet let dlje od tistih, ki se ne poljubljajo.

Ampak… zakaj?
Razlog za toliko boljše in kvalitetnejše življenje naj bi bil ta, da poljub povzroči pozitiven začetek dneva. Poleg tega, da se je izboljšalo njihovo psihično zdravje, je poljubljanje pozitivno vplivalo tudi na druga področja.

Pod stresom? Poljubljajte se!

Hiter življenjski tempo, otroci, služba, hišna opravila in druge obveznosti nas pogosto spravijo na rob uspešnega spopadanja s stresom, zato pregorimo. Pregorevanje vključuje torej stres, ki je poleg nerazumevanja in pomanjkanja izkazovanja pozornosti glavni povzročitelj krhanja partnerske zveze oziroma razmerja. Zato izgubite voljo in tudi željo po bližini, spolnosti, razdražljivi ste in izgubite povezavo s partnerjem. Ampak, znanstveniki so ugotovili, da se ravno takrat, ko se počutite najslabše, prepustite strastem. Namreč, poljubljanje pozitivno vpliva na vaše počutje in deluje razbremenjujoče. Med poljubljanjem se namreč proizvaja hormon socialne navezanosti oksitocin, ki deluje kot naravno pomirjevalo.

Sproščanje srečnega eliksirja kemikalij, kot so serotonin, dopamin in oskitocin ni pomembno le za srečo, ampak tudi za (o)krepitev odnosa. Oksitocin je hormon ljubezni in več, ko ga vaše telo proizvaja, volj naj bi bili sposobni ljubiti.

Ali ste vedeli?

  • Ženskam so poljubi bolj pomembni kot moškim.
  • Moški vidijo poljubljanje kot uvod v spolni odnos.
  • Več ko se par v zvezi poljublja, bolj je povezan in potešen.
  • Med poljubljanjem srce hitreje bije in v možgane prenese več kisika kot običajno.
  • Poljubljanje ima učinek naravnega »zadevanja«.
  • 66 odstotkov ljudi med poljubljanjem zapre oči in se nagne v desno.
  • Poljubi te delajo bolj zdravega, saj na ta način zvišuješ raven imunskega sistema.
  • Pri poljubljanju sodeluje 10 obraznih mišic.
  • Med poljubljanjem si izmenjamo 8 milijonov bakterij, ki so v 95-odstotkih popolnoma neškodljive.

In…

… v Italiji je bilo v 16. stoletju javno izkazovanje ljubezni strogo prepovedano in kaznovano celo s smrtjo. No, v določenih državah je tovrstno početje še vedno prepovedano. Pri nas ni, zato se kar poljubljajte – kadarkoli in kjerkoli!

N.Š.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki