fbpx
E-UTRIP
Poplavljena Ribnica v centru pred Miklovo hišo, na današnjem parkirišču. V ozadju mogočni Ribniški grad.
Aktualno Narava & zdravje Novice Ribnica

»Črno-beli spomini«: Poplave

Reka Bistrica, ki izvira na Bloški planoti, je dolga približno 30 km. Najprej teče skozi Sodraško dolino in Ribniško podolje. Teče skozi Sodražico, kot tudi skozi mesto Ribnica. Ponikne južno od Ribnice, natančneje v Goriči vasi. Včasih je bilo vzdolž reke Bistrice kar 49 vodnih mlinov in žag, ki so oskrbovale okoliške prebivalce. Njena struga poteka ob obzidju ribniškega gradu ter Gallusovem nabrežju, ki pa je še pred regulacijo struge, v obdobju višjih voda, poplavljala mesto Ribnica. Nekaj takratnih utrinkov poplav v Ribnici je zabeleženih tudi na starih fotografijah. Stare fotografije so verjetno iz leta 1912, ob veliki povodnji, ki je takrat zalila ves trg.

Poplava za starim župniščem v Ribnici, ki je bilo tudi bombardirano konec 2. svetovne vojne. Na poplavljenih površinah za župniščem danes stojita trgovini Hofer in DM.

Peter Lesar, zbiratelj

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki