fbpx
E-UTRIP
Izpostavljeno Aktualno Narava & zdravje

Center za krepitev zdravja Kočevje svetuje vadbo tudi v nosečnosti

Nosečnost je obdobje telesnih in hormonskih sprememb, katerih namen je zagotoviti razvoj in potrebno oskrbo ploda s hranili ter pripraviti materino telo na porod in dojenje.

Varna vadba je zelo pomembna predvsem v nosečnosti, ker se telesna drža lahko spremni in povzroči utrujenost, mikrotravme, prekomerno obremenitev kateregakoli od telesnih segmentov ter s tem ravnovesje hrbteničnih krivin, posledično se lahko pojavijo bolečine v hrbtu ali medeničnem obroču. Glavni vzrok za nastanek slabe drže v nosečnosti je povečana telesna masa, ki spremeni položaj težišča telesa. Težišče telesa se premakne bolj navzgor in naprej. Zato nosečnica večinoma prilagodi svojo držo telesa tako, da se nagne nazaj ali ekstendira kolke ali poveča aktivnost v m. triceps surae (mišica na zadnji strani goleni).

Na mišično-skeletno disfunkcijo ob nosečnosti vpliva stopnja fizične dejavnosti, kulturni vplivi, okolje in hormonske spremembe. Hormon relaksin povzroči laksnost ligamentov v medenici zaradi priprave telesa na porod, hkrati pa tudi sprošča vezi, ki podpirajo hrbtenico in tako sprožijo bolečino, povezano z nosečnostjo.

Redna vadba med nosečnostjo ima pozitivne učinke 

Zdrav način življenja, ki vključuje primerno telesno dejavnost za krepitev zdravja je priporočljiv v vseh življenjskih obdobjih vključno z nosečnostjo. Redna vadba med nosečnostjo za ženske brez kontraindikacij ima pozitivne učinke tako na nosečnico kot tudi na plod. Ti vključujejo preprečevanje mišično-skeletnih bolečin v križu, zmanjšanje čezmernega pridobivanja telesne teže pri materi, manjšo pojavnost gestacijskega diabetesa, boljši nadzor glikemije v primerih predgestacijskega diabetesa, zmanjšanje stopnje globoke venske tromboze in preeklampsije, dober vpliv ima tudi na duševno zdravje nosečnic, ne poveča tveganje za prezgodnji porod ali nizko porodno težo. Vendar pa se pri tveganih nosečnostih ženske naj ne bi vključevale v skupinsko vadbo, zato je priporočljivo, da se pred tako dejavnostjo posvetuje s fizioterapevtom, kineziologom ali ginekologom.

Pomembno je, da nosečnica v svojo telesno dejavnost vključi aerobno aktivnost, vaje za moč in gibljivost kot naprimer hoja, nizko odbojna aerobika, kolesarjenje na sobnem kolesu. Nosečnica z neaktivnim življenjskim slogom naj začne z najmanj 15 minut vadbe na dan, postopno povečanje zmerno intenzivne telesne dejavnosti na najmanj 30 minut dnevno do skupno 150 minut na teden. Za nosečnice je priporočljiva zmerno intenzivna telesna dejavnost, kar pomeni, da se med vadbo ogreje zadiha vendar se lahko med vadbo še pogovarja. Ključno je tudi, da se pri vadbi za moč zmanjša teža pripomočkov za vadbo, in da med vadbo ni neprijetnih občutkov ali bolečin v področju medeničnega obroča. Nosečnica naj se drži priporočil glede pravilnega nevtralnega položaja hrbtenice in medenice ter vključevanja stabilizacijskih mišic med izvajanjem vaj in menjavi položajev.

CKZ Kočevje vabi, da jih obiščete

V CKZ Kočevje vam nudimo individualne posvete glede primerne vadbe v nosečnosti. Naučimo vas, kako stabilizirati trup med izvedbo vaj in pri vsakodnevnih aktivnostih. Razložimo vam pomembnost izvajanja vaj za mišice medeničnega dna, ki se med nosečnostjo raztezajo zaradi teže ploda. S temi vajami si lahko pomagate tudi ob prisotnosti urinske inkontinence. V kolikor želite, se lahko naročite na individualni posvet in se vključite v skupinsko varno vadbo za nosečnice. Naročite se lahko preko telefona 018939056 ali po mailu vita.krese@zdkocevje.si.

Vita Krese dipl. fiziot., za ZD Kočevje.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki