fbpx
E-UTRIP
Aktualno

AniMA: “Volkova ustreljena kot opozorilo rejcev”

Kot smo včeraj že poročali, so na območju Ribnice našli ustreljena volkova. Po informacijah organizacije AniMA naj bi bila ustreljena kot opozorilo rejcev in ne za trofejo. Rejci naj bi tako dali vedeti, kako bodo preprečevali morebitne napade na rejne živali. Kot poroča PU Ljubljana, preiskava še poteka, osumljenec še ni znan.

Organizacija se je na dogodek odzvala zelo ostro in nanizala nekaj podobnih primerov krivolova.

Poudarjajo, da je volk strogo zaščitena vrsta, ki ga varuje domača, evropska in mednarodna zakonodaja. Za odstrel ogroženih vrst živali, ki jih je prepovedano loviti, 342. člen kazenskega zakonika predvideva denarno kazen ali zapor do dveh let. Najditelj trupla obvesti o tem policijo, ki prevzame truplo in začne preiskavo suma storitve kaznivega dejanja nezakonite usmrtitve prostoživeče živali ter o izsledkih obvesti tožilstvo.

AniMA opozarja, da storilci v praksi ne dobijo niti manjše denarne kazni. “Dokler bo tožilstvo kot argument sprejemalo popolnoma nesprejemljiv izgovor, da se je lovec »zmotil«, kljub temu da je ubil zaščiteno vrsto, lahko pričakujemo nadaljevanje takšne prakse. Posameznik, ki ubije zavarovano vrsto, pa mora odgovarjati v skladu z zakonom. Izgovor »pomote« nikakor ne more biti sprejemljiv, kadar gre za oboroženega človeka, ki ima dovoljenje za posedovanje smrtonosnega orožja – odgovarjati mora za zločin, ki ga je storil, tudi zato, da se takšna praksa popolnoma izkorenini,” so zapisali.

V Sloveniji je bilo v letu 2020/21 identificiranih 120 volkov. Na območju Slovenije je identificiranih 12 volčjih tropov.

Varstvo volka zagotavlja pravo EU v Direktivi o habitatih v Prilogi II (Živalske in rastlinske vrste v interesu Skupnosti, za ohranjanje katerih je treba določiti posebna ohranitvena območja) ter Prilogi IV (Živalske in rastlinske vrste v interesu Skupnosti, ki jih je treba strogo varovati). Volk šteje med prvine biotske raznovrstnosti, namen varovanja katere je ohranitev naravne dediščine, k čemur zavezuje tako državo kot lokalne skupnosti tudi 73. člen Ustave Republike Slovenije.

Nadomestilo rejcem?

Evropska komisija omogoča pridobitev polnega nadomestila kmetom in rejcem za zaščitne in preventivne ukrepe, a je od vsake posamezne države članice EU odvisno, kako bo izkoristila to možnost in se zavzela za polno 100 % nadomestilo rejcem, ki se ukvarjajo z živinorejo na področju velikih zveri, ter rejcem na območjih, kjer obstaja možnost pojava velikih zveri. Sredstva so na voljo prek Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in skladov državnih pomoči.

Volkovi in politika

“Slovenija je do leta 2020 odstrel volkov določala celo kot enega glavnih upravljavskih ukrepov, ker je to najceneje, hkrati je volk za lovce trofejna žival. Ministrstvo za okolje ima cenik lova na volka, cena je 1.000 eurov. Stranka SLS je leta 2019/20 javno pozivala k linču volkov in nudila 500 eurov za vsakega ubitega volka. Prejšnji minister za kmetijstvo (Jože Podgoršek) je povečal kvoto pobijanja divjih prašičev, ki so poleg srnjadi in jelenjadi glavni vir hrane za volka. V namene pobijanja divjih prašičev je država nakupila lovcem za 400.000 eurov orožja in vsakega lovca, ki je ubil nad kvoto nagradila še z dodatnimi 100 euri. Ubite prašiče so nato prodali podjetjem, s katerimi imajo lovske družine in MKGP sklenjene pogodbe o nabavi divjačine. Medtem subvencije za rejce ne pojenjajo, vedno več milijonov namenja Slovenija živinoreji. Spomnimo, da je nekaj let nazaj Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) podalo dovoljenje za odstrel 3.000 jelenjadi več kot prejšnja leta. Temu je sledil interventni zakon za kvotni poboj volkov in medvedov,” so delili zapis v organizaciji AniMA.

Zadnje informacije PU Ljubljana

Preiskava zaradi suma kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zavarovanimi prostoživečimi  živalskimi in rastlinskimi vrstami po 344. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), še poteka in osumljenec še ni znan. O vseh okoliščinah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Za tovrstna dejanja je sicer predpisna kazen zapora do treh let, sporoča PU Ljubljana.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih

Piškotki