Kočevski šahisti uspešni na mednarodnem turnirju v Puli

Med 16. in 24. junijem se je na Hrvaškem odvil mednarodni šahovski turnir Pula Open. Tradicionalni turnir, ki vsako leto v glavno mesto hrvaške Istre privabi številne ljubitelje šaha, tudi letos s svojo številčnostjo ni razočaral. 36. izvedbe tega turnirja se je udeležilo več kot 200 tekmovalcev vseh starosti iz kar 32 držav sveta.

Med njimi je nastopilo tudi šest mladih nadobudnih šahistov Šahovskega društva Kočevje, na turnirju pa je igral tudi njihov trener spremljevalec. Po devetih partijah standardnega šaha, kjer ima vsak igralec uro in pol časa za razmišljanje, so naši šahisti glede na njihova leta dosegli lepe rezultate.

Igor Jalovec (15 let) je svoj nastop začel z igro na prvi deski proti na koncu drugouvrščenemu igralcu turnirja. Igral je s številnimi starejšimi igralci z višjim ratingom in na koncu iztržil pet točk od devetih, kar je odličen rezultat. Pet točk je osvojil tudi mlajši Peter Mihič (11 let), ki si je s svojo igro proti močnejšim nasprotnikom šahovski rating izboljšal za izjemnih 162 točk, kar je daleč največ na turnirju, ter dosegel odlično 2. mesto v kategoriji do 1600 ratinga in denarno nagrado. Z dobro igro proti močnejšim nasprotnikom se je odlikoval tudi Jure Hlebec (14 let), ki je prav tako osvojil denarno nagrado in izvrstno 3. mesto v kategoriji do 1600 ratinga.

Za šahovnico. Levo Peter, desno Aleksej.

Na turnirju so dobre rezultate in izboljšanje svojega šahovskega ratinga dosegli tudi drugi kočevski šahisti: Adam Mihič (14 let), Bor Žužek (13 let) in Aleksej Košmrlj (11 let). Poleg večurnega igranja na turnirju so vsi igralci vsak dan imeli priprave s preučevanjem dosedanje igre nasprotnikov ter analizo svoje odigrane šahovske partije.

Za mlade šahiste je udeležba na mednarodnem turnirju nekaj posebnega. Predstavlja zdravo mladostno druženje, učenje samostojnosti, sprejemanje zmag in porazov.

Mladi šahisti so tako skupaj uživali v kopanju v morju, vmes spet malo igrali šah ter si nato skupaj s trenerjem skuhali kosilo. Vsak dan po končanem turnirju so porabili preostanek mladostne energije in do pozne večerne ure igrali nogomet. Ves čas je zanje skrbel trener David Stevanić. Kljub natrpanemu urniku mu je na turnirju uspelo na koncu osvojiti 10. nagrado, čeprav si je sam na začetku zadal še nekoliko višji cilj.

Odlični rezultati na Pula Openu so plod zavzetega dela otrok, podpore staršev in prizadevanja s strani trenerjev ŠD Kočevje. Društvo otrokom nudi skupinska izobraževanja in individualne treninge v večletni šahovski šoli. Kot eno redkih društev v Sloveniji zagotavlja tudi spremstvo na šahovskih turnirjih, s čimer razbremeni starše, otroci pa se naučijo samostojnosti. Visoka stopnja zavzetosti trenerjev in staršev ter motivacija otrok bodo zagotovo tudi v prihodnje prinašale dobre rezultate in nadaljnji razvoj šaha v Kočevju.

Avtorja: Miha in Špela Mihič

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih