Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Dolgotrajna oskrba.

16. 9. smo v uredništvu objavili popravek na članek Nego na domu in skrb za starejše, onemogle ter invalide bo z julijem 2025 urejala Občina Kočevje v okviru zavoda, ki ga je zahtevalo vodstvo Zavoda Jutro. Občina Kočevje se je odzvala na popravek članka ” ker prispevek direktorja podjetja Zavod Jutro znova vsebuje kup neresnic, ki po pridobitvi pravnega mnenja dokazano nimajo pravne osnove, je bila pa občina večkrat omenjena v zvezi z nezakonitostjo postopkov, prosimo za objavo nasprotnih dejstev. Namreč vse očitke direktor Levič ne dokazuje po sodni poti ampak samo s pisanjem in objavami.”

Zapis objavljamo v celoti: 

Odpoved koncesije je zakonita, občinski svet se je jasno izrekel v smeri urejanja dolgotrajne oskrbe preko javnega zavoda!

Spoštovani,

kot Občina Kočevje smo se dolžni odzvati na zahtevo za popravek in njeno vsebino, saj ne odraža dejstev temveč še naprej zavaja s prirejenimi domnevami in trditvami, ki smo jih že pravno zavrgli. Občina je glede navedb zasebnega podjetja Zavod Jutro pridobila pravno mnenje, ki je bilo direktorju tudi posredovano 2. avgusta 2024 in na katerega še nismo dobili odgovora. Občina bi lahko zaradi neizpolnjevanja obveznosti (Zavod Jutro opravi samo 70% vseh dogovorjenih ur) tudi krivdno prekinila koncesijsko pogodbo pa tega ni storila, saj si ne želimo nadaljnjih sporov in dajemo možnost da v miru prenesejo delo na javni zavod. Odpoved koncesije je zakonita in zaenkrat je nihče pravno ne izpodbija. Nič od storitev se ne ukinja, nihče ne bo ostal brez oskrbe. Po koncesijski pogodbi je Zavod Jutro dolžan opravljati svojo obveznost do izteka koncesije 10.7.2025 potem pa prepustiti opravljanje storitve javnemu zavodu. V kolikor bo prenehal z izvajanjem storitev prej, bo občinska uprava takoj intervenirala in vzpostavila nemoteno oskrbo v skladu z zakonodajo.

Pravno mnenje povzemamo v nadaljevanju, v kolikor pa bi direktor Zavoda Jutro Gregor Levič resnično verjel v svoje trditve o nezakonitosti, bi proti Občini Kočevje vložil tožbo in iskal pravico na sodišču, ne pa zbiral podpise za referendum. Bomo pa razmislili o pravnem ukrepanju zoper direktorja zasebnega podjetja Zavod Jutro, saj širi neresnice in pomanjkljive informacije z namenom blatenja dobrega imena.  Vsekakor je občina dolžna zagotavljati pomoč in nego na domu, v kakšni obliki pa je stvar občinskega sveta, ki se je glede tega zelo jasno izrekel v korist ustanovitve javnega zavoda za pomoč in nego na domu.

Predstavnik Zavoda Jutro v podporo svojim trditvam ni navedel niti enega zakona, niti enega člena zakona ali podzakonskega akta in niti ene same sodne odločbe iz zbirk sodnih praks. Že samo zaradi tega dejstva je njegovo stališče popolnoma neutemeljeno, v praksi pa ga je tudi nemogoče preizkusiti.

Opozarjamo, da pravno naziranje direktorja ni pravilno, ampak zmotno ter je v nasprotju z določbami Zakona o socialnem varstvu. Določba 47.e člena Zakona o socialnem varstvu (ZSV) namreč jasno predpisuje, da s pogodbo o koncesiji koncedent in koncesionar uredita medsebojno koncesijsko razmerje in razmerje do uporabnikov, zlasti pa (i) čas, za katerega se sklene koncesijska pogodba in (ii) prenehanje koncesijske pogodbe in njeno morebitno podaljšanje. Še nadalje tudi določba 47.f člena ZSV predpisuje, da koncedent vodi register o podeljenih koncesijah, ki obsega tudi rok trajanja koncesije. Iz vseh teh zakonskih določb torej jasno izhaja, da se koncesija vedno podeljuje in koncesijska pogodba sklene za določen čas, pri čemer pa že sam zakon dopušča tudi dogovor o načinu prenehanje koncesijske pogodbe. Prej omenjeno razlago še dodatno podpira tudi določba 47.j člena ZSV, ki strankam omogoča uporabo splošnih pravil obligacijskega prava.

Še nadalje opozarjamo na dejstvo, da je bil že v javnem razpisu za koncesijo sestavni del le tega tudi osnutek Pogodbe, ki je vseboval identično besedilo sedanje določbe 21. člena Pogodbe, ki omogoča naši stranki odpoved le te. Nikoli do sedaj ter tudi v času trajanja koncesije ni Zavod Jutro izrazili niti ene same pripombe na predmetni dogovor.

Upoštevajoč vse zgoraj navedeno tako ugotavljamo, da stališče Zavoda Jutro ni utemeljeno, ni podprto niti z enim samim argumentom in je torej v nasprotju z oblikovalnim upravičenjem občine glede Pogodbe. Posledično torej vztrajamo na stališču, da je bila odpoved zakonita in bo odpovedni rok potekel dne 10.07.2025, saj so odpoved prejeli dne 10.07.2024. Kolikor pa sami menijo drugače, jih že na tem mestu zaradi zagotovitve pravne varnosti obeh pogodbenih strank pozivamo, da na sodišče vložite ugotovitveno tožbo glede (ne)obstoja koncesijskega razmerja, saj bomo v nasprotnem primeru šteli, da so od njihovega sedanjega pravnega stališča odstopili ter odpoved občine štejemo za veljavno.

Torej predstavnik Zavoda Jutro ni z nobenimi pravnimi argumenti podprl svoje argumentacije, zato je ne moremo upoštevati. Za občino Kočevje je prekinitev koncesije veljavna in nadaljujemo s pripravami na zagon javnega zavoda, ki bo koordiniral pomoč in nego starostnikom, invalidom in vsem pomoči potrebnim.

Lili Štefanič
Direktorica OU

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Največji uspeh TK Kočevje na mednarodnih turnirjih

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih