Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Shod.

Po delavskih shodih ob propadu podjetja Riko med leti 1992/93 je bil včerajšnji shod pred občinsko stavbo v Ribnici drugi najbolj odmeven glas ljudstva na prostem. Zbrani so s transparenti in plakati javno izkazali podporo županu Samu Pogorelcu, ki se jasno in glasno bori za reševanje romske problematike.

“Smo na točki, ko mora župan s svojimi konstruktivnimi predlogi, ki jih žal v Ljubljani še vedno ne slišijo dovolj, nadaljevati, saj vrnitve nazaj preprosto ni. Župan, vedite, da imate našo odločno podporo,” je dejal Rok Tanko, predsednik vaškega odbora Goriča vas, v bližini katere se nahaja razvpit romski tabor. Spomnil je tudi na županove besede resnice, ko je avgusta, zaradi naraščajočih primerov romskega nasilja, dejal, da je prekoračena rdeča meja dopustnega, preko katere ni mogoče več govoriti o romski kulturi, ampak o romski kriminaliteti. “In to je potrebno ustaviti. Vsi se resnično zavedamo, kakšne težave trenutno povzročajo posamezniki iz romskih naselij, in tudi vemo, da so Romi med nami in da bodo tukaj tudi ostali. Ne želimo sovraštva ali nestrpnosti, želimo pa predvsem enakost v pravicah in obveznostih za vse naše občane, ne glede na raso ali pripadnost,” je Rok zaključil svoj govor, ki je požel aplavz prisotnih.

Župan obljubil, da ne bo odnehal

“Seveda ne bom odnehal, saj se držim načela enakopravnosti vseh državljanov pred zakonom. Nihče ne sme imeti privilegijev, še posebej ne na škodo drugih,” se je župan Samo Pogorelc zahvalil zbranim. Dodal je, da si želi vedno kulturnega dialoga in sobivanja z Romi. Prizadeval si bo ne le za Ribnico, temveč tudi za vse ostale kraje v Sloveniji, kjer živijo Romi, in vedno bo zagovarjal načela enakosti pred zakonom.

Ni prostor za nestrpnost in nasilje

“Odločil sem se, da zagrizem v to kislo in trdo jabolko, kajti s tem se v Sloveniji v preteklosti nihče ni resno ukvarjal ali pa premalo,” je prepričan Pogorelc. Podpora občanov ga še bolj drži pokonci in mu vliva energijo, ki jo pri tej problematiki zelo potrebujemo, saj nekateri v Ljubljani nočejo slišati tega, kar se dogaja tukaj. Si ne želijo, da bi romski otroci imeli prihodnost in sobivanje, kjer bi bile upoštevane ne le pravice, ampak tudi dolžnosti. “Lahko rečem, da tečem maraton na tej skupni poti,” je poudaril in dodal, da v naši državi ni prostora za nasilje in nestrpnost, še manj pa za kratenje človekovih pravic, vključno s pravico do miru in spoštovanja okolja, v katerem živimo. Navsezadnje pa morata postati izobrazba, delo in medsebojno spoštovanje vrednoti, ki sta pri določeni skupini naših državljanov zanemarjeni.

Spomnil je še, da potekajo pogovori in da upa, da Romi ne bodo prelomili obljub, ki so jih dali pred kratkim (urejanje in čiščenje naselij, pošiljanje otrok v šolo…), saj je izziv, kako urediti sobivanje, predvsem na njih.

“To so naši občani, sosedje. Vse, kar kot župan počnem, je v njihovem interesu. V tem bom vztrajal,” je še dodal ribniški župan, ki je požel aplavz prisotnih.

(mgć)

Povezane objave

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Največji uspeh TK Kočevje na mednarodnih turnirjih

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih