Veste, kako izbrati dobro lubenico?

Po katerem sadju posežete v vročih dneh? Zagotovo vam najbolj prija sočna lubenica. A kaj, ko nikoli ne veš, kakšna pravzaprav bo. No, nekaj znakov, ki nakazujejo, da je lubenica zrela, sladka in sočna, vendarle obstaja.

Bodite pozorni na rumeni madež. Dobra lubenica ima velik, rumen madež na mestu, kjer je ležala na tleh. Ta madež kaže, da je lubenica dovolj dolgo dozorevala. Če je madež bel ali zelo svetel, lubenica verjetno ni dovolj zrela. Lubenica mora imeti enakomerno temno zeleno barvo brez prevelikih svetlih lis ali prask. Temne črte na lubenici naj bodo jasne in izrazite. Pecelj lubenice mora biti suh, kar pomeni, da je lubenica dozorela in bila nabrana ob pravem času. Če je pecelj zelen, je bila lubenica nabrana prehitro.

Sadež naj bo enakomerne oblike, brez večjih izboklin ali vdolbin, kar kaže na enakomerno rast in zorenje. Lubenica mora biti težka glede na svojo velikost. Teža pomeni, da je polna vode in sočna. Lupina mora biti trda in ne sme popustiti pod pritiskom.

Zrelost lahko preverite tudi s trkanjem. Če oddaja globok, votel zvok, je verjetno zrela. Če je zvok trd, lubenica morda ne bo dobra. Zapomnite si, da večje lubenice niso nujno boljše. Izogibajte se lubenicam z razpokami ali poškodbami na površini, saj lahko to pomeni, da so preveč dozorele ali poškodovane.

Povezane objave

Ribničanka se vrača na TV zaslone

Turistične ambulante na Hrvaškem s spremembami

Kočevje: Novo krožišče, semaforizirano križišče in ostale rekonstrukcije

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih