V Ribnici še več varnih točk

V Ribnici je prišlo do pomembne pridobitve za varnost in dobrobit otrok – širitve mreže UNICEF-ovih varnih točk. To so javni prostori, kamor se lahko otroci v primeru težav zatečejo po pomoč.

UNICEF-ove Varne Točke v Ribnici

V Ribnici sta se obstoječim varnim točkam, trgovinam Lidl in Hofer, ki sta del vseslovenske mreže, ter uradnima institucijama, Policijski postaji in Centru za socialno delo, pridružila Rokodelski center, ki je varna točka že v lanskem letu postal na lastno pobudo in knjižnica Miklova hiša. Knjižnica bo tako postala še en prostor, kjer bodo otroci lahko poiskali pomoč, če jo bodo potrebovali in so jo dobili tudi do sedaj.

Seznam varnih točk:

  1. Trgovina Lidl
  2. Trgovina Hofer
  3. Policijska postaja Ribnica
  4. Center za socialno delo
  5. Rokodelski center
  6. Miklova hiša

Najbližjo varno točko lahko otrok najde tudi preko zemljevida na povezavi https://www.varnetocke.si/

To naredi tako, da vklopi lokacijo na svojem mobilnem telefonu in obišče spletno stran. Kjerkoli v Sloveniji se nahaja, lahko s pomočjo tega zemljevida najde najbližjo varno točko.

Kaj so varne točke?

Varne točke so raznoliki javni prostori, kot so knjižnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski, kamor se lahko zatečejo otroci v primeru kakršnih koli težav. Te težave lahko segajo od fizičnih poškodb, potrebe po pogovoru, potrebe po varnem prostoru za čakanje na starše, doživljanje nasilja, duševnih težav in podobno. Varnostne točke so označene z modro nalepko z belo smejočo se hišico, kar omogoča njihovo prepoznavnost. V Sloveniji je trenutno več kot 1094 varnih točk, ki so enakomerno razporejene po vseh regijah.

Pomen varnih točk

Namen varnih točk je ustvarjanje varnega in odprtega prostora, kjer se otroci in mladostniki lahko umirijo in dobijo takojšnjo pomoč. Varne točke predstavljajo bližnjico do strokovne pomoči, saj otroka v stiski povežejo s pristojno institucijo. Te točke prispevajo k večji varnosti za otroke in mladostnike v urbanem okolju, kjer primanjkuje prostorov za nudenje takojšnje pomoči.

Kako delujejo varne točke?

UNICEF-ove varne točke so namenjene nudenju prve pomoči in podpore otrokom v stiski. Prostor omogoča anonimnost, kjer lahko otrok brez strahu poišče pomoč. Odrasli, ki delujejo v varnih točkah, so posebej usposobljeni za nudenje pomoči in so tam, da otrokom nudijo podporo, ko jo najbolj potrebujejo. Te točke so tudi prijetni prostori, kjer otroci lahko preživijo čas, ne le v stiski, ampak tudi ob prijetnih priložnostih.

Povabilo k pridružitvi mreži varnih točk

Na tem mestu vabimo vse lastnike javnih prostorov, ki želijo prispevati k večji varnosti otrok, da se pridružijo tej pobudi. Če želite postati del mreže varnih točk, se obrnite na lokalno koordinatorico Mojco Mavc Maver na e-naslov mojcammcsd@gmail.com.

Varne točke so ključnega pomena za zagotavljanje varnega okolja za otroke in mladostnike. S skupnimi močmi lahko ustvarimo še bolj varno in podporno skupnost za naše najmlajše.

VIR: Občina Ribnica

Povezane objave

Poročilo PP Kočevje in PP Ribnica: Več tatvin in vlom v klet

Kakšna je kakovost kopalnih voda v naši okolici?

Kako ste doživljali včerajšnjo tekmo?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih