Pri Francetovi jami se dimi

Pri Francetovi jami so v petek, 24. maja, prižgali oglarsko kopo in tako naznanili začetek praznovanja vseslovenskega Tedna gozdov, v okviru katerega v kočevski enoti Zavoda za gozdove poteka več prireditev in dogodkov. Čudovit ambient v zeleni oazi pri okrepčevalnici in pester kulturni program lokalnih izvajalcev sta privabila veliko število obiskovalcev in ljubiteljev narave.

Pobudo, da bi kopo, ki so jo več let ob koncu maja prižigali v gozdičku pri Rakitnici, prižgali pri Francetovi jami, je dal Matjaž Mrhar, najemnik Jamarskega doma, kjer se tradicionalno skozi leto odvijajo številni tematski dogodki. Brez oklevanj so idejo podprli na občini Ribnica in v enoti Zavoda za gozdove, v pomoč pa so priskočili tudi nekateri zasebniki, med njimi družina Tekavec iz Dola pri Litiji, ki je pomagala pri zlaganju kope, kjer oglje kuhajo že več kot sto let.

Skuhali bodo 1,3  tone oglja

»Naj se dimi,« je pred prižigom kope o oglarstvu, ki pri nas oživlja, spregovoril Jože Prah iz Zavoda za gozdove, sicer predsednik Oglarskega društva Slovenije. Kopo je ob igranju godbe prižgal Simon Tekavec. »V kopi, ki je prekrita z desetcentimetrsko plastjo stoletne oglarske zemlje, je zloženih 15 kubičnih metrov drv. Oglje se bo kuhalo deset dni, dobili pa bomo okoli 1,3 tone oglja,« je nekaj utrinkov, povezanih s kopo pri Francetovi jami, izpostavil Tekavec.

Tina Kotnik, vodja kočevske območne enote Zavoda za gozdove, je poudarila, da si lepšega uvoda v začetek Tedna gozdov niti niso mogli zamisliti, ter pohvalila organizatorje dogodka, ki je res privabil veliko ljudi. Odziv tistih, ki so priskočili na pomoč, je bil neverjeten.

Spomini na Janeza Levstka

»Takšne dogodke res potrebujemo. Ko sem to omenila Jožetu Prahu, mi je dejal: ‘Seveda, dajte, tudi mi vam bomo pomagali.’ Sicer pa bo ves teden gozdov pri kopi potekala vrsta dogodkov, tudi za šolarje.«

Del dogodka je bil tudi Ribniški pihalni orkester in skupina ribniških citrark Citrin, članice literarne skupine Samosvoje in lajnar Slavko Rus. Na ta dan so se spomnili tudi Janeza Levstka, ki je bil gonilna sila pri organizaciji večletnega prižiga kope pri Rakitnici, kjer so potekala tudi vseslovenska srečanja oglarjev.

(mgć)

Povezane objave

Kakšna je kakovost kopalnih voda v naši okolici?

Kako ste doživljali včerajšnjo tekmo?

Odvzela prednost vozniku mopeda

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih