Poklukar: “Občani se tukaj ne počutijo varne”

Minister Poklukar na obisku v Ribnici in Kočevju.

Na povabilo ribniškega župana Sama Pogorelca sta Ribnico in kasneje Kočevje obiskala minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle. Minister in namestnik generalnega direktorja policije sta se sestala z vodstvoma občin Kočevje in Ribnica ter s komandirjema policijskih postaj. Tema pogovora je bila varnost in romska vprašanja.

Po zaključenem sestanku v Ribnici sta pred sedmo silo stopila ribniški župan in minister Poklukar.

“Občani se tukaj ne počutijo varne,” je uvodoma povedal minister in dodal, da bo delo policije na našem območju na jutrišnji novinarski konferenci podrobneje predstavil generalni direktor policije.

Poklukar je poudaril, da je ribniški župan podal veliko konkretnih in smiselnih predlogov, vendar oba vidita veliko težavo v ozkem grlu pravosodne veje oblasti. “Tukaj je kar nekaj vprašanj o tem, kako reševati ta del problema in pohitriti sodne postopke. Naslednji teden bom z ministrico za pravosodje odprl kar nekaj vprašanj, ki jih je župan Občine Ribnica naslovil na ministrico Katičevo preko mene. Na to že dalj časa opozarjam: storilci kaznivih dejanj, ne le Romi, se po policijskih postopkih, ko niso pridržani, lahko smejijo policistom in nam vsem, ker niso ustrezno obravnavani,” je povedal minister Poklukar in obljubil, da bo to tema pogovora z ministrico Katičevo. “To so vprašanja za sodno vejo oblasti in verjamem, da bodo tudi oni odgovorili javnosti.”

Delo medresorske skupine in policije

Ugotovili so, da je medresorska delovna skupina vendarle opravila nekaj dela in da ta ne naslavlja samo področja varnosti, ampak tudi integracijo. Minister je ob tem pohvalil prizadevanje Zveze Romov Slovenije, ki je v Ribnici odigrala ključno vlogo povezovalca romske skupnosti in vodstva občine.

Minister je županu obljubil, da bo policija naredila vse, kar je v njeni moči, da se vzpostavi javni red in poveča zaupanje v policijo.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar se je srečal z županom občine Ribnica Samom Pogorelcem

“Če bo potrebno, bomo dodali še dodatne policijske sile,” je obljubil minister in dodal, da je ob cesti na poti v Ribnico opazil veliko policijskih vozil. Ob tem se je seveda porodilo vprašanje, ali so trenutno res najbolj nujna dodatna posredovanja le ob cesti.

Župan Ribnice je bil s sestankom zadovoljen, pogovor je bil menda zelo odkrit. “Kot veste, gre za perečo problematiko, romsko problematiko, ki je prerasla v kriminaliteto,” je bil neposreden Pogorelc.

Pohvalil je ribniško policijsko postajo, še vedno pa si želi dodatno okrepitev za varnost občanov, ki naj bi po zagotovilu ministra tudi prišla.

Tudi Pogorelc je poudaril, da velik del odgovornosti nosi pravosodje. “Pravosodje tukaj ne odigra svoje vloge. Na območju Ribnice imamo ljudi, ki so bili že sedemnajstkrat ovadeni pogojno, pa so še vedno na prostosti. Imamo ljudi, ki imajo za seboj cel kup kriminalitete in tako naprej, pa jih tožilstvo še ni obravnavalo,” je dejal. Ti ljudje mečejo slabo luč na vse Rome. Pogorelc apelira na sodno vejo oblasti, da čim prej odpravi ozka grla in da se zadeve na področju romske kriminalitete čim prej začnejo obravnavati enakopravno z ostalimi državljani.

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih