Pionirke iz PGD Dolenji Lazi so državne prvakinje v gasilski orientaciji

Na državnem tekmovanju iz gasilske orientacije, ki je bilo v soboto, 21.9.2024, na Medvedjem Brdu, občina Logatec, je ekipa pionirk iz PGD Dolenji Lazi ugnala vso konkurenco. Jona Ilc, Ana Mihelič in Kelly Dejak so se z mentorjem Andrejem Rusom najbolje znašli na progi s kontrolnimi točkami, kjer so imele tekmovalke preverjanje gasilskega znanja.

S tem je mišljeno vezanje vozlov, vaja z vedrovko, praktične vaje iz orientacije in poznavanje topografskih znakov. Tako se je naša ekipa pionirk na koncu po seštevku točk skupnega časa na progi dolžine 2 km in točk doseženih na posameznih kontrolnih točkah zavihtela na sam državni vrh v svoji kategoriji od 36 ekip iz cele Slovenije. Moram omeniti, da na državnem nivoju ni slabih ekip, saj so vse prestale že občinska in regijska tekmovanja in so vse v samem vrhu v svojih regijah.

Seveda je ta uspeh samo vrh ledene gore uspešnega dela z mladimi gasilci tako v društvu PGD Dolenji Lazi, ki je trenutno naš paradni konj pri delu z mladimi, kot v večini ostalih društev v GZ Ribnica. Za ta velik uspeh društva ima velike zasluge predvsem Tajda Kljun, ki je predsednica komisije za mladino v društvu, in živi za delo z gasilsko mladino. Veliko energije v ta projekt vlaga tudi zdajšnji poveljnik društva Miha Krajec in prejšnji poveljnik Jože Rigler, ki je sploh uvedel delo z mladino v društvu.

Na tekmovanju smo iz naše zveze imeli 4 ekipe. Pripravniki iz PGD Sveti Gregor so zasedli 13. mesto, pionirji iz PGD Dolenji Lazi in mladinci iz PGD Grčarice pa niso dosegli vidnejše uvrstitve. Seveda je že sam uspeh udeležba na državnem tekmovanju, ko moraš poleg vsega znanja imeti tudi kanček športne sreče za vrhunsko uvrstitev.

V GZ Ribnici že od leta 2019 delamo na aktivnem pristopu pri delu z mladimi, saj poleg vse energije namenimo za ta namen tudi lepe denarne zneske. Večino tega denarja dobimo od občine Ribnica in Sodražica, nekaj dobimo na razpisih in ostalo s sponzorstvi in donacijami. Plačanih ur pri tem delu pa ni, ker vsi delamo brezplačno.

Med prvimi v Sloveniji smo začeli z mladinskimi izobraževanji, kar je spodbudilo večino društev v naši zvezi, da delajo z mladimi, četudi prej niso. Letos smo izvedli že 6. letovanje gasilske mladine na Kolpi, kar je spet en dejavnik, ki vpliva, da imamo v naši zvezi po društvih široko bazo mladih gasilcev, iz katerih se potem stalno pojavljajo ekipe, ki sodijo v sam državni vrh.

Naj na koncu pohvalim predvsem vse naše mentorje, ki ogromno število ur vložijo v poučevanje in vzgojo mladih gasilcev in s tem pomagajo tako staršem, da imajo delovne in disciplinirane otroke, kot društvom, da imajo stalen pritok svežih operativcev v svoje vrste.

Še enkrat hvala vsem, ki pomagate pri delu z mladimi gasilci in čestitke državnim prvakinjam.

Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica

Povezane objave

Filmska policijska akcija sredi Kočevja: Kaj se je dogajalo?

Kolpa bo še poplavljala: Kdaj se bo stanje umirilo?

Razburjeni vozniki: Gasilec lahko od treh zjutraj prostovoljno rešuje probleme, vodja gradbišča pa očitno ne

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih