Monstera in fikus – priljubljeni lepotici

Monstera je zadnja leta pravi hit.

Mnoge rastline, ki jih gojimo kot lončnice, v naravi zrastejo v prav gigantska drevesa. Ob primernih pogojih bodo tudi kot lončnice zrasli v čudovite velike rastline. Največkrat pridejo do izraza v avlah, dnevnih sobah ali v prostorih z visokim stropom.

Monstera ne rabi veliko s svetlobe

Monstera je pred nekaj leti postala pravi hit na blogih in v družabnih medijih. Obstaja pa kar nekaj skrivnosti okoli te nenavadne rastline, vključno s tem, kako skrbeti zanjo in katere rastline so prave monstere. Monstera deliciosa je znana sorta z ogromnimi listi, naluknjanimi kot švicarski sir, ki v naravi zrastejo tudi meter veliki, vendar obstaja še več drugih sort z manjšimi listi, ki se prodajajo pod oznako “monstera”.

Monstera je čudovita velika rastlina za zaprte prostore z manj svetlobe, če ji le namenimo dovolj prostora, da se razraste. Uspevala bo pri posredni svetlobi in z dovolj vlage v tleh in zraku. V naravi se rastlina oslanja na debla in veje dreves, zato bo tudi kot lončnica kmalu po sajenju potrebovala čvrsto oporo. Z rednim brisanjem prahu bodo pore čiste in listi lepi. Pri brisanju list vedno s spodnje strani z eno roko nežno podpremo. Krpo lahko navlažimo s pivom in prebrišemo, da bodo listi še bolj bleščeči.

Fikusi zrastejo v drevesa

So idealne rastline za vrtnarje začetnike, ki si želijo velikih rastlin, vendar ne želijo porabiti veliko denarja. Če rastlina preraste svoj lonec in ga zapolni s koreninami, je čas za presaditev. Za boljšo stabilnost za velike rastline vedno uporabimo lonce, ki imajo široko dno in takoj ob sajenju dodamo potrebno oporno palico. Sadimo v dobro odcedno šotno mešanico Plantella Premium zemljo za okrasne rastline.

Med bolj priljubljenimi v zadnjih letih je tudi Ficus lyrata z velikimi listi v obliki glasbila lira. Raste nekoliko počasneje, a je zato velika atrakcija kot majhno ali veliko drevo.

Ficus elastica je najbolj pogosta in priljubljena vrsta fikusov. Obstajajo različice s svetlimi ali skoraj črnimi listi. Ta figovec postavite v svetlo okno in rastlino občasno obrnite, tako da drevo raste naravnost, namesto da bi se nagibalo k svetlobi. Ko najdete idealno mesto za svoje drevo, ga ne premikajte, ker se ne odzivajo dobro na pogoste selitve, a bodo hvaležno preživeli poletne mesece v senčnem delu vrta ali na terasi. Ficus longifolia z dolgimi tankimi listi, ki spominjajo na oleandre, je trpežna vrsta, ki počasi prihaja v ospredje. Prednost tega fikusa je nezahtevnost in gosta grmasta rast. Nega je dokaj enostavna, močna posredna svetloba in redno zalivanje približno enkrat na teden z dodatkom gnojila Plantella List bo dovolj, da se bo lepo razraščal, ker vsebuje vse potrebne vitamine in morske alge.

Plantellini strokovnjaki

Povezane objave

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Vampe v Sodražici najbolje kuhajo Prekmurci

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih