Vampe v Sodražici najbolje kuhajo Prekmurci

Turistično društvo Sodražica, organizator tradicionalnih Psoglavskih dni, etnografske prireditve s pogledom v preteklost in v zahvalo cesarici Mariji, ki jim je dovolila tedensko sejemsko snidenje, se podpisuje tudi kot organizator že šestega, sicer v presledkih, tekmovanja v kuhanju govejih vampov, imenovanega ‘Vampijada 2024’. Tekmovanje s 15 ekipami je potekalo s pravili, ki so jih spisali pred petimi leti. Ognjišče so pripravili tekmovalci sami, organizator pa je poskrbel za podstavek za kurišče, drva, vodo in mizo. Ekipe so same prinesle kotliček za kuhanje in pripomočke (predpasnike, serviete …) ter kuhinjski pribor (deske, kuhalnice, nože …), ki so jih potrebovali pri kuhanju. Tudi vse ostale potrebne sestavine, razen 4 kilograma kuhanih, narezanih, ohlajenih in vakuumsko pakiranih vampov.

Kostelske začimbe v kotličku po izbiri Tomija in Marka

Sredi tekmovalnega opoldneva, ko je iz kotlička omamno dišalo, so se jedci živo zanimali za vsebino, ki je brbotala v enem izmed kotličkov. Tomi Gavranič, nosilec prvega predpasnika ekipe Po medvedovih stopinjah, je o tem in še čem, kar je vezano za pojedino, povedal: »Kuhamo vampe po tržaško, se pravi z veliko začimbami, ki so bile zjutraj nabrane na mojem vrtu v Kostelu. Nadalje imamo divjačinsko pašteto, ki je prav tako iz kostelske rodne grude, za presenečenje pa bomo ponudili klobaso iz vampov, z okusom po čemažu iz doline Kolpe.« Z natančnostjo, s kakršno meša barve in jih pozneje nanaša na platno ali gnete glino, je v kotliček začimbe dodajal akademski kipar Marko Glavač, sicer nosilec drugega predpasnika v ekipi. »Ni ga kiparja, umetnika, ki se ne bi vsaj malo spoznal na kulinariko in ne bi znal kuhati. Da si tako lahko okrepimo mišice, bolj razmišljamo, navsezadnje, če je treba tudi zaplešemo,« je Marko razkril gastronomski konjiček.

Brez skrivnostnih receptov

Nedaleč od njih so pridno vrtele kuhalnice in imele pod nadzorom ogenj Bojana Levstek, Renata Levstek in Božena Krajec, uradno sodelavke iz vrtca Ribnica, ki so tretjič branile gastronomske okuse planinske postojanke Kamni Grič. »Lani je jed kmalu pošla. Čebula, česen, lovorov list, pa veliko dobre volje,« so razkrile recept. Prešerno je bilo hkrati tudi ob kotličkih drugih ekip. Radovednost so pritegnili trije mušketirji iz ekipe Prekmurci. Vsi so člani tamkajšnje Zelene bratovščine in so imeli tokrat res dober (lovsko kuharski ) pogled.

Tričlanska komisija v sestavi Janez Bratovž, Marjan Čampa in Gregor Hace je v izenačeni konkurenci po seštevku vseh parametrov ocenjevanja razglasila Prekmurce za letošnje velike zmagovalce. »Spražena čebula s slanino, peteršilj, česen, sol, limona, po vrh še paradižnikova mezga za barvo, so poleg vampov recept za najboljše skuhane vampe,« je na kratko povedal kapetan ekipe Dejan Bertanalič. Drugo mesto so zasedli lanski zmagovalci, ekipa iz Puconcev, tretje so bile Potočanke. 35 porcij vampov je najhitreje pošlo (ocena ljudstva) iz kotlička Konjerejskega društva Martin Krpan z Blok.

Edinstven dogodek, ki se je prejel

Tudi Jožeta Levstka Čipota, neutrudnega in vsestranskega predsednika Turističnega društva Sodražica, je razveselilo, da se je tekmovanje in rajanje ob užitnih porcijah vampov prav lepo sprejelo. »Edinstven dogodek pri nas se je zagotovo prejel. In ni ga lepšega, kot videti toliko lačnih ust, ki jim je užitno teknila ta jed,« se je Jože zahvalil tesnim sodelavcem v društvu, da je vse skupaj potekalo kot po maslu. Z umikom kotličkov z ognja so se člani društva začeli spogledovati z letošnjo največjo sodraško prireditvijo, Psoglavskimi dnevi, od 28. do 30. junija, je spomnila tudi Petra Marn, članica TD društva. Zmagovalna ekipa iz Prekmurja bo za nagrado kuhala vampe na Tržnih dnevih.

(mgć)

Povezane objave

Nesreča med Gorenjem in Malo Goro

Ali v nedeljo lahko kosimo travo?

 Dr. Vladimir Prebilič: Pogum ZA močnejšo Evropo in boljšo Slovenijo

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih