Marko Novak, glasbenik: »Brez nastopov ne funkcioniram dobro«

Marko Novak in Rock Partyzani

Morda se sliši klišejsko, vendar je Marko Novak res glasbenik po duši. “Takšno je moje življenje, drugega ne poznam, in upam, da bo tako vsaj še 30 let,” nam je zaupal Kočevec, ki že 19 let z družino živi v Novem mestu. Kočevska glasbena scena mu je dala dober zagon, da z Rock Partyzani navdušuje množice in sodeluje z velikimi glasbenimi imeni.

Marko Novak je že kot otrok rad hodil na veselice v Šalko vas, kjer je pogosto nastopala legendarna zasedba Alč in Maj. Leta je spremljal njihove nastope z odprtimi usti, še posebej takrat, ko je mikrofon prevzel Miha Možina, ki je danes pevec pri Alpskem kvintetu.

Kitara je bila pri njih doma vedno prisotna, in ker zaradi zelo slabega vida ni mogel obiskovati glasbene šole, se je igranja kitare naučil sam. Njegov brat Matevž pa je zaključil akademijo in danes dirigira orkestru Krka.

Resno se je Marko z glasbo začel ukvarjati pred natanko 40 leti, ko je pri 13 letih postal član šolskega ansambla, ki ga je ustanovil Mitja Letig. Po nekaj letih se je pridružil ansamblu Delavske godbe. Po odsluženem vojaškem roku je dve leti igral pri rockabilly bendu Old Timers, nato pa se je usmeril v narodno-zabavno glasbo.

Marko Novak.

“Sčasoma sem preigral na stotine porok, abrahamov in plesnih večerov. Med tednom smo z mojim ansamblom Planet igrali po toplicah, ob koncih tedna pa na veselicah, porokah, plesih in drugih dogodkih. V ansamblu so igrali številni znani kočevski glasbeniki, kot so Edi Tekavčič, Karlo Špehar, Matej Arko, Srečko Dogar in Brane Koleta. V zasedbi so svojo glasbeno pot začeli tudi slovenski glasbeniki, ki so postali sinonim za slovensko narodno-zabavno glasbo, na primer Jože Umek (Vandrovci) in Klemen Hribar (Novi spomini),” našteva sogovornik in doda, da so bili tisti časi naporni, saj je hkrati delal kot sirar v Ljubljanskih mlekarnah in da prostega dneva skorajda ni imel.

Že desetletja je aktiven v zabavni in narodno-zabavni glasbi, in čeprav je del zasedbe Rock Partyzani, pravi, da po duši ni rocker. “Najraje imam pesmi Toma Jonesa, Julia Iglesiasa in podobnih izvajalcev,” preseneti.

Vstop v popolnoma drugačen svet

In ko smo že pri Rock Partyzanih. Leta 2009 se jim je pridružil na prošnjo Aleša Klinarja in tako vstopil v popolnoma drugačen svet – koncerti pred tisoči ljudi, delo v okolju, ki je podobno dobro organiziranemu podjetju, a hkrati zelo sproščeno. Z Rock Partyzani nastopajo skoraj vsak vikend, vključno s snemanji in TV-nastopi. Njihov oder so Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Avstrija, Italija, Nemčija in Francija.

Na odru z Rock Partyzani že od leta 2009

V letih skupnega sodelovanja so nastopali ali sodelovali na istem odru z večino slovenskih in hrvaških glasbenikov, pa tudi z nekaterimi drugimi glasbeniki iz področja nekdanje Jugoslavije. Posebej so ga navdušila sodelovanja s pokojnim Oliverjem Dragojevićem in Petrom Grašom, odlične odnose goji z Modrijanom Blažem Švabom. Z Akijem Rahimovskim, s katerim sta bila skorajda soseda v Novem mestu, je tudi imel prav poseben odnos.

Poleg Rock Partyzanov ima trio s harmonikarjem Tomažem Kastelicem iz Mladih Dolenjcev in Antonom Zupančičem (bivši Mi trije) s katerim si zapolni vikende, ko ne nastopa s Partyzani. “Dolgčas mi res ni. Znam pa ločiti glasbo in zasebno življenje. Ponavadi nastopamo ponoči, kar mi omogoča, da dneve preživljam doma. Brez nastopov ne funkcioniram dobro, kar se je pokazalo med pandemijo, ko so nam prepovedali nastope – groza,” poln energije pove Marko, ki je sicer že dedek in zelo ponosen oče Ule, Tjaše in Tie.

Na odru in za odrom se je v desetletjih zgodilo ogromno. Nikoli pa ne bo pozabil nastopa, kjer je spoznal svojo ženo Tanjo.

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih