Koča na Sv. Ani že 30 let vabi domače in tuje pohodnike

Koča pri Sv. Ani.

Planinsko društvo Ribnica (PD Ribnica) že desetletja združuje ljubitelje planin in narave ter tako ohranja slovensko planinsko izročilo. Društvo šteje med 100 in 145 članov, ki sodelujejo v različnih planinskih dejavnostih. Eden izmed ključnih objektov, ki ga društvo vzdržuje, je priljubljena planinska koča na Sv. Ani na Mali gori. Ta koča je pomemben del lokalne in širše planinske infrastrukture, za katero skrbijo tako člani kot tudi prostovoljci.

»Gremo na Sv. Ano?« je pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo Ribničani. S 920 metri nadmorske višine in izhodiščem okoli 490 metrov je pot kategorizirana kot lahka označena pot. Že od nekdaj je priljubljena točka pohodnikov, ki se radi ustavijo tudi v planinski koči.

Sv. Ana.

PD Ribnica ima v lasti in upravljanju planinsko kočo, ki je odprta za obiskovalce ob vikendih in državnih praznikih. Dežurstvo v koči opravljajo člani društva, ki so pokazali interes in pridobili zaupanje za to odgovorno nalogo. Dežurni par, ki je vedno na voljo za obiskovalce, skrbi za nemoteno obratovanje koče, urejenost prostorov in okolice ter gostoljubje obiskovalcev. Dežurstvo je prostovoljno delo, ki zahteva natančnost, poštenost in pripravljenost za sodelovanje brez plačila, nam pojasni Tomaž Pahulje, predsednik Planinskega društva Ribnica.

Lani praznovali okroglo obletnico

Koča na Sv. Ani ni le zavetišče za pohodnike, ampak tudi del kulturne dediščine. PD Ribnica se še posebej trudi, da bi ta dragocen objekt ostal v dobrem stanju za prihodnje generacije. Lani so praznovali 30-letnico odprtja koče, katere gradnja se je začela leta 1990 in bila zaključena leta 1993. Na praznovanju so se zahvalili vsem, ki so pripomogli k izgradnji koče in s tem prispevali k ohranitvi planinske dediščine. Koča, ki je del razširjenega seznama Slovenske planinske poti (SPP), privablja številne obiskovalce, ki si v svoj dnevnik beležijo obisk z žigom koče.

Poleg skrbi za planinsko kočo in vzdrževanja planinskih poti društvo veliko pozornosti posveča tudi izobraževanju in varnosti v gorah. Vodniški odsek PD Ribnica, ki ga sestavlja pet licenciranih vodnikov Planinske zveze Slovenije (PZS), organizira številne pohode in nudi različne strokovne informacije, pojasnila in nasvete glede varne hoje v hribe. To vključuje načrtovanje in pripravo na pohod, gibanje na različnih terenih, pravilno izbiro in uporabo ustrezne tehnične opreme itd. Vodniki so strokovno usposobljeni in se nenehno izobražujejo, da bi lahko zagotavljali varno in prijetno izkušnjo vsem udeležencem njihovih pohodov.

Planinsko društvo Ribnica (PD Ribnica) že desetletja združuje ljubitelje planin in narave.

Društvo aktivno sodeluje tudi s sosednjimi planinskimi društvi, PD Kočevje in PD Velike Lašče. Ta sodelovanja omogočajo širše delovanje, izmenjavo znanja in izkušenj ter skupne akcije za izboljšanje planinske infrastrukture in varnosti v gorah. Skupaj izvajajo različne projekte, ki prispevajo k ohranjanju narave in promociji planinstva kot zdravega načina življenja.

Skrb za mlajše generacije

Eden od ključnih projektov, ki ga PD Ribnica izvaja, je program “Mladi planinec” v Osnovni šoli dr. Franceta Prešerna v Ribnici, letos pa je zaživel tudi na POŠ v Dolenji vasi. Program, ki ga vodijo učitelji Aleksandra Petek, Tatjana Levstik, Nik Zobec in Nastja Tomsič, vključuje poučevanje učencev o pohodništvu, vplivu gora na človeka, varnosti v gorah, orientaciji in primerni planinski opremi. Učenci se udeležujejo pohodov na bližnje vzpetine, kot so Francetova jama, Sv. Frančišek, Tobakova hruška, Seljan, Sv. Ana, izvir reke Ribnice, Adamov laz ter oddajnik pri Rakitnici. Poseben dogodek je tudi daljši pohod, ki ga organizirajo v sodelovanju z društvom. Na zadnjem pohodu so se učenci povzpeli na vrh Vršiča in občudovali naše najvišje vrhove.

PD Ribnica je več kot le društvo – je skupnost ljudi, ki jih združuje ljubezen do narave in gora. S svojim delovanjem in vzdrževanjem planinske infrastrukture, izobraževanjem mladih ter aktivnim sodelovanjem z drugimi društvi in organizacijami društvo pomembno prispeva k ohranjanju in razvoju planinske kulture v Sloveniji. Njihovo poslanstvo je jasno: planinstvo kot način življenja, ki ga živijo z vso zavzetostjo in ljubeznijo.

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih