Gasilci samooskrbni z električno energijo

Zadnji dnevi avgusta so bili še posebej živahni in razgibani v okolici Gasilskega doma Ribnica, kjer poleg osrednjega PGD Ribnica domuje tudi Gasilska zveza Ribnica, ki združuje 20 društev iz občin Ribnica in Sodražica. Poleg intervencij ob prometnih nesrečah in gašenju požarov – teh je bilo avgusta nenavadno veliko – so gasilski tovariši z združenimi močmi udarniško, tudi v večernih urah, na stavbi doma zamenjali stare strešnike iz leta 1978 s trapezno pločevino. Svoje zadovoljstvo nad opravljenim delom ni skrival niti Jože Andolšek, predsednik GZ Ribnica.

Načrt je bil uslišan

»Ob koncu lanskega leta smo se prijavili na razpis pod takratnimi pogoji. Po stari ribniški navadi smo si rekli, če nam uspe, bo v redu. Če pa ne … Pomembno je, da smo bili zraven. Naš načrt je bil uslišan. Konec aprila smo prejeli pozitivno odločitev, da lahko postavimo elektrarno z močjo 18,6 kilovata. To je super, smo si rekli. Postajamo samooskrbni z električno energijo. Čakala nas je še ena naloga, zamenjava kritine, kar je bil pogoj, da lahko elektrarno pod temi pogoji postavimo letos,« je pojasnil Andolšek.

Društvo in zveza sta vsaka prispevali polovico od 20 tisoč evrov za investicijo, ki naj bi se povrnila v štirih letih. Elektrarno so postavili prejšnji teden, septembra pa jo bodo priklopili v omrežje. Naslednje leto naj bi prekrili še preostanek strehe.

Po Ribnici – sončna elektrarna je bila že prej postavljena tudi na del strehe PGD Sušje – je sledila še rekonstrukcija dela strehe na PGD Velike Poljane. Prvi teden v septembru bodo tam montirali sončno elektrarno. »Kot vidite, iščemo rešitve, da zmanjšamo stroške električne energije, ki se draži in se bo še dražila. Zahvalil bi se vsem gasilcem in podpornikom, ki so pomagali, da smo projekt zaključili,« je še dodal Andolšek.

(mgć)

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih