Donacija rojaka Vita

Pokrajinski muzej Kočevje je od leta 1996 tesno povezan z rojakom Vitom Oražmom, ki že 45 let deluje kot direktor Muzeja za oblikovanje Essen (Red Dot Design Museum Essen). Osebno in družinsko gradivo ugledne kočevske družine Oražem, ki je pomembno vplivala na lokalno okolje, je njegov oče Dušan Oražem (1927–2022) dolga leta skrbno zbiral in hranil.

Vito je nato obsežno zapuščino, ki vključuje gradivo po dedku Stanku (1887–1965) in očetu ter njegovem lastnem gimnazijskem obdobju, izročil Pokrajinskemu muzeju. Donacija vključuje več kot 170 enot iz različnih časovnih obdobij, med drugim gradivo o vodarni in elektrarni v Kočevju, kjer je bil dedek dolgoletni obratovodja, ter o telovadnem društvu Sokol, predvojni Gimnaziji Kočevje in osebni družinski korespondenci od začetka 20. stoletja do leta 1940.

“Poleg dedkove in očetove zapuščine sem izjemno ponosen tudi na Spominsko knjigo, ki sem jo začel jaz in končala mama Lea. V njej so podpisi in risbe znanih slovenskih umetnikov, kot so Božidar Jakac, France Mihelič, France Slana, Rajko Slapernik, Milan Butina, Andrej Trobentar, Gabrijel Humek in Stane Jarm, ki so razstavljali v Likovnem salonu Kočevje od leta 1968 do 1990,” je ob podpisu donacije povedal Vito Oražem.

Po končanih razstavah sta mnoge umetnike obiskala in ju prosila za razlago in komentarje. Vito se zaveda, da je pomembno, da ta dediščina ostane v lokalnem okolju. To je že njegova četrta donacija. Lani je predal bogato arhivsko gradivo o tovarni telovadnega orodja JOR (Jakob Oražem) v Ribnici Rokodelskemu centru v Ribnici. Prej pa je osebno zbirko svoje tete Neže, ki je bila ena prvih študentk farmacije na Karlovi univerzi, izročil Pragi.

Vito Oražem za leto 2024 načrtuje novo donacijo, ki se bo osredotočala na povojno obdobje. V prostorih muzeja je tudi plakat iz njegovih gimnazijskih dni iz leta 1978 z vsebino, ki je bila za mnoge takrat bogokleten. Tega je pokazal sošolcu Ivanu Kordišu, dolgoletnemu direktorju Pokrajinskega muzeja Kočevje in zdajšnjemu muzejskemu svetniku.

(mgć)

Povezane objave

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Vampe v Sodražici najbolje kuhajo Prekmurci

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih