Če tega ne uredite, vas lahko doleti visoka kazen

Košnja.

Preveč bujna vegetacija ob cesti ni le moteča, pač pa tudi nevarna, saj mnogokrat ne zagotavlja minimalnega polja vidljivosti za udeležence v prometu, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP). Za vzdrževanje in obrez vegetacije so odgovorni lastniki obcestnih zemljišč, so opozorili v sporočilu za javnost.

Razraščena vegetacija ob cestah je običajno največja težava v pomladnih mesecih, toda tudi poleti, ko so dobre vremenske razmere, lahko razraščenost vpliva na preglednost in s tem negativno tudi na prometno varnost, opozarjajo na AVP. Težavo naslavlja zakon o cestah, ki za takšne primere zagotavlja varovalni pas ob cesti, kjer ni dovoljenih posegov v prostor.
Vegetacija je lahko visoka le do 75 centimetrov od tal, da je s tem zagotovljena ustrezna preglednost.

Lastniki zemljišč morajo sami skrbeti, da se vegetacija ne razrase preveč bujno in previsoko, za kar skrbijo vzdrževalci cest, ki o tem obvestijo lastnike. Če se ne odzovejo, zadevo prevzame inšpekcija za ceste, ki po pogovoru z lastnikom ustrezno ukrepa.

Fizične osebe lahko prejmejo kazen v višini 500 evrov, pravne osebe pa 2000 evrov.

Lastniki zemljišč morajo sami skrbeti, da se vegetacija ne razrase preveč bujno.

Na AVP voznike, ki ob cesti opazijo prebujno vegetacijo, pozivajo, da to tudi sami prijavijo inšpektoratu, vzdrževalcu ceste, upravljavcu državnih cest ali drugemu organu. Sicer pa preglednost cest in upoštevanje predpisov nadzirajo tudi inšpektorji po uradni dolžnosti. Na agenciji medtem lastnike zemljišč ob cesti, ki ne skrbijo za urejenost vegetacije v varovalnem pasu in predvsem preglednost cest in križišč, opozarjajo, da jih poleg kazni lahko doletijo tudi morebitni visoki regresijski zahtevki zavarovalnic ob nesreči, ki bi se lahko zgodila zaradi nepreglednosti.

V območju križišč zasaditev vegetacije medtem sploh ni dovoljena, saj je tam še bolj pomembno, da vegetacija ne ogroža normalne preglednosti, ne zakriva oznak, semaforjev, znakov in ostale prometne signalizacije. Posebnosti glede zasaditve veljajo tudi za železniške prehode.

Za pločnike v naseljih so medtem pristojne občine oziroma izvajalci javnih služb, ki skrbijo, da je pločnik varen tudi za pešce in da ti zaradi goste vegetacije ne rabijo stopiti s pločnika. Vegetacijo tik ob cesti na cestišču skladno s pogodbo o vzdrževanju ureja vzdrževalec državnih cest.

Košnja.

Stanje ob cestah je sicer precej kritično, saj je razraščene vegetacije v varovalnih pasovih državne ceste vse več, so na AVP povzeli besede inšpektorice za ceste Natalija Duračak Bitenc. Najbolj kritično je v območjih gozdov, kjer se poškodovana drevesa naslanjajo ena na drugo, namesto da bi lastniki gozdov poškodovana drevesa iz varovalnih pasov odstranili.

Povezane objave

Župana na shodu podprlo okrog 250 občanov

Zavod Jutro: Občina se je odzvala na zahtevo za popravek

Shod združene iniciative: S transparenti opozorili, da jim je dovolj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih