Veste, kaj se prične danes ob 14.44?

Jesen.

Z današnjim jesenskim enakonočjem, ko sta svetli in temni del dneva enako dolga, se začenja koledarska jesen. Točen začetek koledarske jeseni bo danes ob 14.44 po srednjeevropskem poletnem času.

Zemlja se okoli Sonca giblje po ravnini, ki jo imenujemo ekliptična ravnina. Gledano z Zemlje se zdi, da se po tej ravnini giblje Sonce. Ker je Zemljina rotacijska os odmaknjena od pravokotnice na ravnino ekliptike za okoli 23,44 stopinje, se dogaja, da Sonce na svoji navidezni poti dvakrat letno seka ravnino nebesnega ekvatorja, ki je podaljšek ravnine zemeljskega ekvatorja.

Prav lega Sonca glede na ravnino nebesnega ekvatorja določa začetek koledarskih letnih časov. Ko Sonce seka ravnino nebesnega ekvatorja in se pomika nad njo, se začne pomlad, ko Sonce na svoji navidezni poti doseže največji pozitivni odklon se začne poletje, ko Sonce ponovno seka ravnino nebesnega ekvatorja in se začne gibati pod to ravnino, se začne jesen in ko Sonce doseže največji negativni odklon od ravnine nebesnega ekvatorja se začne zima.

Koledarska jesen se tako začenja danes ob 14.44 po srednjeevropskem poletnem času, koledarska zima pa se bo letos začela 21. decembra ob 10.21 po srednjeevropskem času.

Povezane objave

Varovalna ograja ob igrišču Grič

V Zamostcu: Kanalizacija v treh letih

50. let obstoja in delovanja Društva invalidov Kočevje

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih