V Zamostcu: Kanalizacija v treh letih

Sodraški župan Blaž Milavec, ki je podpisal pogodbo za izvajanje del z direktorjem Komunalnih gradenj Grosuplje, Viktorjem Dolinškom

Po ureditvi vodovodnega omrežja pred nekaj leti bo Zamostec, tretje največje naselje v občini Sodražica, do leta 2026 pridobil še približno tri kilometre kanalizacijskega omrežja z dvema črpališčema.

Projekt je bil sicer načrtovan že pred desetimi leti, vendar je bil zaradi pomanjkanja občinskih sredstev odvisen od sofinanciranja in čakanja. Evropska sredstva za eno največjih naložb občine v zadnjih letih so bila sproščena iz Sklada za okrevanje in odpornost (vzpostavljenega v času pandemije koronavirusa) v znesku nekaj več kot 492 tisoč evrov od skupno ocenjene vrednosti naložbe, ki znaša 1,03 milijona evrov.

Projekt bi lahko bil dražji

“Če bi se tega projekta lotili zgolj z lastnimi sredstvi, bi se moral v celoti obračunati komunalni prispevek, kar bi na koncu za uporabnike pomenilo veliko višje stroške v primerjavi s sofinanciranjem z evropskimi sredstvi,” je povedal sodraški župan Blaž Milavec, ki je podpisal pogodbo za izvajanje del z direktorjem Komunalnih gradenj Grosuplje, Viktorjem Dolinškom (na sliki).

Etapni projekt, kar pomeni, da bodo evropska sredstva nakazana v enakih zneskih v treh letih, poteka v okviru investicij v sisteme odvajanja in čiščenja odpadne vode, ki zajemajo manjše aglomeracije z manj kot 2.000 populacijskimi enotami.

Papirnata vojna

“Bilo je treba vložiti veliko dela v pripravo dokumentacije za razpis, predvsem zaradi večkratnih dopolnitev. To je bilo potrebno tudi zato, ker del kanalizacijskega omrežja poteka po območju Natura 2000,” je pojasnil Blaž Kovačič, višji svetovalec za infrastrukturo in gospodarske dejavnosti na občini.

Dela se bodo predvidoma končala marca 2026. Kot že rečeno, bodo potekala po fazah in tako ne bodo moteča za običajno komunikacijo na tem območju.

(mgć)

Povezane objave

Damjan Ignjatovič iz Kočevja bo kolesaril 24 ur

50. let obstoja in delovanja Društva invalidov Kočevje

Bazen se ponovno odpira

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih