Velike Lašče z novim letom pod Upravno enoto Ribnica

Prizadevanja za vključitev občine Velike Lašče k Upravni enoti Ribnica segajo v leto 2018. Leta 2019 je to podprl tudi občinski svet, potem ko so pridobili večinsko podporo vaških skupnosti. Kljub temu se je postopek ustavil na Ministrstvu za javno upravo v času prejšnjih dveh vlad.

Čeprav je bil prejšnji minister za javno upravo, Boštjan Koritnik, deklarativno naklonjen tej ideji, v praksi ni storil ničesar v tej smeri. Županu Velikih Lašč, Matjažu Hočevarju, je s tehtnimi utemeljitvami uspelo dokončno prepričati zdajšnjega ministra, Franca Propsa, o razlogih za spremembo sedeža Upravne enote. O tem bo vlada dokončno odločala na eni izmed jesenskih sej ali pa poslanci v državnem zboru z večino glasov. Velike Lašče bi lahko postale četrta občina Upravne enote Ribnica z novim letom.

Gradbena dovoljenja, orožni list, kraj prebivališča …

Hočevar je poudaril, da gre zahvala za ta uspeh tudi ribniškemu županu Samu Pogorelcu in načelniku UE Ribnica Kristjanu Koširju. S sedežem v Ribnici bodo občani Velikih Lašč, ki so bile do leta 1994 del krajevne skupnosti takratne občine Ljubljana, po osamosvojitvi pa so prekinili povezave z glavnim mestom na številnih področjih in se začeli bolj naslanjati na Ribnico, hitreje urejali nekatere pravne zadeve kot v Ljubljani, ki je tudi bolj oddaljena. “Predvsem pri izdaji gradbenih dovoljenj, orožnih listov in spremembah kraja prebivališča bodo naši občani prihranili čas in denar. To danes zagotovo največ šteje,” je bil Hočevar več kot zadovoljen, da jim je to uspelo.

(mgć)

Povezane objave

Zahteva za popravek: Nego na domu in skrb za starejše, onemogle ter invalide bo z julijem 2025 urejala Občina Kočevje v okviru zavoda

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Kočevje bo gostilo mednarodni dogodek: Uvodno brenčanje koordinatorjev mednarodnega projekta EduHive

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih