Ukrepi za okusno jagodičje: Plantellini vrtnarski nasveti

Organsko gnojilo pri sajenju in oskrbi je temelj dobre pridelave jagodičja.

Če bomo jagodičju zagotovili kakovostna hranila, bodo tudi plodovi ne le sočni in okusni, temveč tudi bogati z antioksidanti in vitamini. Zato ne pozabimo na gnojenje in dodajanje hranil jagodičju, kot so npr.: jagode, maline, ribez, robide, borovnice, aronija in še mnoga druga.

Ste vedeli? Jagode so lahko na istem mestu največ 3 leta. Nato nove rastline posadimo na drugi del vrta.

Ustvarimo humus na svoji gredi

Bistvo gnojenja je prehrana rastlin. To pomeni, da v tla dodamo določeno količino kakovostnega hranila. A v mislih ne smemo imeti samo velike količine pridelka, temveč tudi stanje tal s poudarkom na humusu. Ta namreč služi kot rezervoar za hranila, vodo, vitamine, beljakovine, … Zato je najbolje uporabljati organsko gnojilo Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje. Ker gre za popolnoma naravno gnojilo, je kot tako dovoljeno tudi v ekološki pridelavi. Gnojilo vsebuje veliko organske snovi in huminske ter fulvo kisline. To pomeni direkten vpliv na povečanje humusa v tleh. Tako ohranjamo tla rodovitna, polna življenja in še rastlini zagotovimo vsa hranila.

Pomen rezi

Gnojenje v kombinaciji z rezjo je zelo pomembno pri vzgoji jagodičja. Z zimsko oziroma spomladansko rezjo spodbudimo rast novih, mladih poganjkov, tako da izrezujemo stare. Ustrezno gnojilo pa poskrbi za pravilen razvoj in rast.

Za vse jagodičje, ki ga gojimo v obliki grma, velja pravilo, da v grmu ni več kot 12 do15 poganjkov. S poganjki »kolobarimo«. To pomeni, da imamo v grmu različno stare poganjke, a najstarejše izrežemo. Pri rdečem in rumenem ribezu izrezujemo poganjke, starejše od 6 let. Krajšamo in izrezujemo jih tako, da se ne drgnejo en po drugem in je grm lepo odprt in zračen. Pri črnem ribezu samo izrezujemo poganjke iz tal, starejše od 4 let. Pri malinah rez poenostavimo tako, da izrezujemo oziroma režemo tiste dele rastline, ki so posušeni.

Besedilo in foto Plantellini strokovnjaki

Povezane objave

Ekološki otok na Knafljevem trgu, ki je vse prej kot ekološki

Srečko Rajšel: Še vedno se vse vrti okoli nogometa

Ustavno sodišče danes o razpisu referenduma o rabi konoplje

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih