Slovenska reprezentanca uspešna na svetovnem prvenstvu gozdnih delavcev

Člani slovenske delegacije (od leve proti desni): Ines Frančeškin, Janez Meden, Robert Čuk, Boris Samec (trener), Žiga Švigelj, Aljaž Bajc in Peter Kolar (vodja delegacije in predstavnik Slovenije v skupščini IALC). Foto: arhiv SiDG

Na Dunaju je od 19. do 22. septembra potekalo Svetovno prvenstvo gozdnih delavcev, na katerem se je slovenska reprezentanca odrezala odlično. V konkurenci najboljših gozdarjev so si slovenski tekmovalci priborili en pokal in štiri medalje. Prihodnje svetovno prvenstvo bo prvič v samostojni zgodovini gostila Slovenija, in sicer bo v organizaciji družbe Slovenski državni gozdovi d.o.o. (SiDG) potekalo marca 2026 na Gregorjevem sejmu v Šentjerneju. 

Na letošnjem že 35. svetovnem prvenstvu so se pomerile reprezentance 21 držav. V petih disciplinah, ki posnemajo delo v gozdu, se je pomerilo preko sto tekmovalcev, o zmagovalcih pa sta odločala hitrost in natančnost. Tekmovalci tekmujejo v treh kategorijah: mladi do 24 let, ženske in moški profesionalci.

Od članov slovenske ekipe je Aljaž Bajc zasedel skupno prvo mesto v kategoriji U24, kar se je zgodilo prvič, od kar se Slovenci udeležujemo svetovnega prvenstva gozdnih delavcev. Poleg tega je Aljaž Bajc v kategoriji U24 dobil še srebrno medaljo v preciznem rezu in v kleščenju. Robert Čuk je s konkurenco pometel v kategoriji podiranje drevesa. Skupinsko je naša ekipa, v kateri so bili še slovenski prvak Janez Meden, Žiga Švigelj in Ines Frančeškin, dosegla 9. mesto.

Članstvo Slovenije v organizaciji International Association Logging Championships (IALC) je v začetku leta 2023 prevzel SiDG kot največje slovensko gozdarsko podjetje, katerega naloga je tudi promocija gozdarskega poklica in gozdarstva.  Po uspešno izvedenih treh državnih prvenstvih, do katerih sta zadnji dve potekali v Kočevju, je letos SiDG oddal kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva, IALC pa je tik pred začetkom letošnjega svetovnega prvenstva potrdil, da bo Slovenija naslednja gostiteljica prvenstva. Slednje se odvija vsaki dve leti, prvič je bilo organizirano leta 1970.  »Državna prvenstva, ki smo jih organizirali, smo izpeljali na nivoju, ki je primerljiv z nivojem svetovnih prvenstev, zato verjamem, da bomo ustrezno predstavili slovensko gozdarstvo in državo. Organizacija prvenstva je velika čast in odgovornost ter priložnost, da pokažemo udeležencem iz tujine lepote naše države, našo kulturo, gostoljubnost, odlično organizacijo in vrhunsko izvedbo. Za SiDG pa bo imela poseben pomen tudi zato, ker bo v letu 2026 obeležil 10-letnico delovanja,« je uspešno kandidaturo Slovenije za organizacijo svetovnega prvenstva komentiral vodja slovenske delegacije in predstavnik Slovenije v skupščini IALC  Peter Kolar.

VIR: SiDG.

Povezane objave

(VIDEO) Kandidatka za županjo Alenka Jelenovič: “Jaz na to asimilacijo več ne prisegam”

Tenis klub Kočevje praznuje: Vabljeni na Teniški vikend

Vozniku zasegli osebno vozilo

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih