Šest pomembnih ribniških stavb bo deležnih obnove

Ministrstvo za infrastrukturo je Občini Ribnica dodelilo do 515.125,24 EUR nepovratnih sredstev iz strani Evropske kohezijske politike. Občina je namreč v maju oddala vlogo na razpis za sofinanciranje energetske prenove stavb v lasti in rabi občin v letih 2021, 2022 in 2023.

Kot so zapisali na občinski spletni strani, ima občina v lasti številne nepremičnine. Z njimi upravlja občina in so namenjene javnemu interesu. Številne stavbe so potrebne prenove. V načrtu je prenova šestih stavb, večina teh je bila zgrajenih pred desetletji, dodajajo na Občini.

“Kljub temu, da so bile redno vzdrževane in ves čas v funkciji, so po letih uporabe vendarle potrebne večjih investicijskih vlaganj in gradbenih posegov. Z investicijsko namero v prenovo energetskih sistemov z zamenjavo kotlov, prenovo razsvetljave, vgradnjo termostatskih ventilov, izolacije podstrešja ter ureditvijo prezračevanja se bo izkoriščal potencial učinkovite rabe energije, povečeval se bo delež obnovljivih virov v teh stavbah, izboljšali se bodo pogoji za uporabnike stavb, izboljšala se bo funkcionalnost ter podaljšala življenjska doba stavb.”

Občina bo prenovila:

  • Občina Ribnica

V okviru izvedbe investicije v stavbi Občine Ribnica je predvidena namestitev toplotne zaščite na zunanje stene proti terenu. Predvidena je zamenjava manjšega števila stavbnega pohištva. Poleg tega se bo zamenjalo vsa obstoječa energetsko neučinkovita svetila z LED svetili.

  • Športni center Ribnica

Ravno tako se bodo vgradila LED svetila tudi v delu prostorov v Športnem centru Ribnica.

  • OŠ Ribnica – stavba A

V OŠ Ribnica – stavba A se na ogrevalnih telesih zamenjajo radiatorski ventili s termostatskimi glavami, izvede se hidravlično uravnoteženje sistema. Tudi tu je predvidena zamenjava vseh obstoječih energetsko neučinkovitih svetil z LED svetili.

  • OŠ Ribnica – stavba B

Prenavlja se tudi stavba B OŠ Ribnica, kjer je v okviru izvedbe investicije predvidena namestitev toplotne zaščite na streho. Predvidena je zamenjava strešne kritine, saj je ta dotrajana in neprimerna za ponovno namestitev. Na ogrevalnih telesih se zamenjajo radiatorski ventili s termostatskimi glavami za regulacijo temperature, izvedlo se bo hidravlično uravnoteženje sistema ter centralno prezračevanje. Ravno tako v tej stavbi nameščajo nova LED svetila.

  • POŠ Dolenja vas

V POŠ Dolenja vas je predvidena gradnja toplotne črpalke zrak/voda ali voda/voda za ogrevanje stavbe, zamenjava dotrajanega stavbnega pohištva z novim, obstoječa svetila se menjajo z novimi LED svetili. Tudi tu se bodo menjali radiatorski ventili s termostatskimi glavami, izvedlo se bo hidravlično uravnoteženje sistema.

  • Rokodelski center Ribnica

V Rokodelskem centru Ribnica je predvidena vgradnja toplotne črpalke zrak/voda ali voda/voda za ogrevanje stavbe. Vgradilo se bo nova LED svetila.

FOTO: RIC Ribnica.

Vrednost celotne investicije znaša 1.418.688 EUR. Občina Ribnica bo v kratkem objavila javno naročilo za izbor izvajalca, po terminskem načrtu pa naj bi se investicija zaključila v drugi polovici leta 2023.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa Evropske kohezijske politike za obdobje 2014–2020«, prednostne osi 4 »Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja«, tematskega cilja 4 »Podpora prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih«, prednostne naložbe 4.1 »Spodbujanje energetske učinkovitosti, pametnega upravljanja z energijo in uporabe obnovljivih virov energije v javni infrastrukturi, vključno z javnimi stavbami, in stanovanjskem sektorju«, specifičnega cilja 1 »Povečanje učinkovitosti rabe energije v javnem sektorju,« so zapisali na občinski spletni strani.

Povezane objave

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

OPTIKA RIBNICA SVETUJE: Zakaj kupiti in uporabljati sončna očala?

Varno kolesarjenje: V teoriji enostavno, v praksi malo manj

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih