Očem skrit je zasijal na novo

Denarni vložek lokalne skupnosti in sredstva, ki jih je zagotovila KS Stara Cerkev, številne prostovoljne ure domačinov in pomoč donatorjev... vse to je vgrajeno v novo stavbo.

Druženje in povezanost vaščanov Koblarjev je dolgoletna tradicija, ki se na poseben način piše že več kot 60 let. Ko so v idiličnem gozdičku, skritemu očem inle lučaj od vaškega jedra, postavili temelje starega doma, je vsa ta leta služil svojemu namenu. Ker je sčasoma postal premajhen za čedalje večji nabor družabnih, kulturnih in športnih prireditev, je v vaški skupnosti padla odločitev, da stavbo in okolico nekoliko polepšajo oziroma celostno prenovijo. Pri tem so naleteli na razumevanje Občine Kočevje. Po dveh letih je dom obnovljen, slavnostno odprtje je povezalo vse vaščane.

Ko vaščani stopijo skupaj

»Danes je kljub nizki oblačnosti lep jesenski dan, prežet s ponosom na vse, kar smo postorili. Pridobili smo sanitarije, gospodarsko poslopje z drvarnico, kuhinjo, povezano z domom, v slabem vremenu pa se bomo lahko družili pod večjim lesenim nadstreškom. Čez čas upam, da bo te prostore zapolnilo tudi še nekaj nove opreme,« se nadeja Jožica Šerbec, predsednica vaške skupnosti, ki jo kličejo kar županja.

Zahvalila se je vsem, ki so na različne načine pomagali. Dodala je še, da si želijo v dom vnesti tudi različne vsebine. Že letos so se vključili v projekt Ljudske univerze Kočevje – Podeželje, moje mesto. Za otroke, ki so na tabli ob otvoritvi napisali, kako je lepo živeti v Koblarjih, in mladino, bodo delavnice pripravile vzgojiteljice in učiteljice. Med drugim je v načrtu predstavitev potopisnih predavanj, v Koblarjih pa vsako leto prepevajo člani pevskega zbora Svoboda.

Celoletno razgibano življenje

Šport in rekreacija sta ves čas v ospredju vaškega dogajanja, novi prostori ponujajo dodatne vsebine, ki so primerne za vse generacije. Na priložnostni razstavi fotografiji so predstavljene vse dejavnosti, ki jih izvajajo skozi leto. »Že vrsto let se udeležujemo pohodov, novoletnega in ob kulturnem prazniku. Moški ob nedeljah na lepo urjenemu bližnjem igrišču brcajo usnjeno žogo, med tednom je zelo živahno na balinišču. Za prvi maj se zberemo ob kresnem ognju, generacija šestdesetih, dve leti gor ali dol. Na svoj način že desetletja počastimo Dan mladosti, 25. maja. Med tednom se s kolesi podamo največkrat do Hrovače (Ribnice), včasih tudi na drugo stran Male Gore, proti Polomu…« je razgibane dejavnosti naštela »avtohtona« Koblarčanka, Mojca Klemenc.

Tudi priseljenke imajo svoj dan

Dopolni jo Anica Čampa in se pohvali, da imajo svoj dan v vasi tudi »priseljenke«, petnajst se jih je namreč omožilo v Koblarje. Sredi junija pa na snidenju obujajo spomin na čase, ko je ljubezen podirala vse meje.

Denarni vložek lokalne skupnosti in sredstva, ki jih je zagotovila KS Stara Cerkev, številne prostovoljne ure domačinov in pomoč donatorjev, so vgrajeni v novo stavbo, vse skupaj je naneslo okoli 75.000 evrov. Ob odprtju je zbrane nagovoril tudi kočevski župan. Otroci in vaščani so pripravili kulturni program, ki je prevzel goste iz pobratene občine Doline pri Trstu. Vse skupaj pa je blagoslovil Mitja Bulič, župnik iz Stare Cerkve.

(mgć)

Povezane objave

Vrtec Kočevje prejel nagrado: Najaktivnejši vrtec na regijskem natečaju

Do leta 2025 bo izpeljan pomemben projekt za Kočevje

KaraMia: Nova butična otroška trgovinica v Ribnici

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih