Ob 70-letnici delovanja Knjižnica Kočevje načrtuje številne aktivnosti in dogodke, obetajo se številne novosti

V Knjižnici Kočevje se v letu 2021 obetajo številne novosti, med drugim tudi nov prostor za prireditve, ki se bo nahajal v preurejeni spodnji čitalnici v knjižnici. Le-ta bo tokrat stalno postavljen in namenjen prav temu. Direktorica Cirila Pekica razkriva, da bodo dokupili tudi sodobno računalniško opremo, del dejavnosti pa bodo prenesli na odprto, na dvorišče za knjižnico. Vse to z namenom še večje uporabe knjižnice in posledično spodbujanja in negovanja bralnih navad, druženja na prireditvah v knjižnici tako njihovih članov, obiskovalcev kot tudi tistih, ki bodo to na novo postali.

»Namen knjižnice je tudi ta, da se naši uporabniki v njej dobro počutijo, da se počutijo dobrodošle in da lahko najdejo miren kotiček zase za prebiranje časopisja, knjig in preživljanje prostega časa. S tem se krepi tudi socialna vloga knjižnice, ki je v tem času še kako pomembna,« pravi ter dodaja, da morajo nenehno slediti spremembam, ki se dogajajo tako v našem okolju kot tudi na strokovnem področju. »Vse več, predvsem domoznanskih vsebin, načrtujemo digitalizirati, omogočamo oddaljen dostop do zakupljenih baz podatkov, izposojo e knjig, avidio knjig, za stik z našimi uporabniki se vedno več poslužujemo socialnih omrežij.«

Načrtujejo številne aktivnosti in dogodke

»Skušamo biti tudi povezovalni člen v svojem okolju, kjer tako posamezniki, razna društva, zavodi in organizacije z nami sodelujejo in so z nami povezani in soustvarjajo današnjo podobo knjižnice, ki bo drugo leto obeležila 70 let svojega delovanja. Ob tem visokem jubileju imamo predvidene številne aktivnosti in dogodke, ki bodo javnost seznanjale tako z delovanjem knjižnice v preteklosti kot tudi razvojnimi načrti v prihodnje,« razkriva.

Uvedli bodo potujočo knjižnico

A vendar novostim še ni konec. Kmalu bodo uvedli tudi t. i. potujočo knjižnico s t.i. bibliokombijem, kar sledi razvojni strategiji slovenskih splošnih knjižnic. Direktorica je prepričana, da bi s tem zagotovili, da del knjižnice približajo bralcem, tako v domu za ostarele kot tudi na odmaknjenih krajih naše občine, ki je največja in najredkeje poseljena občina v Sloveniji. »S sodobno potujočo knjižnico bi prav tako lahko zagotovili oskrbo s knjižnično dejavnostjo, občini Kostel in Osilnico, pa tudi širše. Poudariti moram, da tu ne gre samo za prevažanje knjig, temveč gre za celovito knjižnično-informacijsko storitev in tudi neposredne socialne stike, ki so v teh krajih prav tako pomembni,« doda.

Glavnino projekta imajo že pripravljeno. 80 % sredstev za nakup bodo skušali zagotoviti preko razpisa na MZK. »Gre za visoka republiška sredstva (150.000 evrov), ki jih lahko pridobimo v ta namen, seveda vse v sodelovanju in podporo z Občino Kočevje kot sofinancerjem in našim ustanoviteljem ter ostalimi občinami, ki bi jih s potujočo knjižnico oskrbovali. Tako bo lahko potujoča knjižnica skupaj z osrednjo knjižnico v Kočevju rasla, se razvijala in resnično kvalitetno zaživela med ljudmi, katerim bo namenjena. To je tudi naša vizija delovanja, ki udejanja naše temeljno poslanstvo,« še dodaja.

M.K.

Povezane objave

Bodo ledeni možje upravičili ime?

KOLUMNA: Tudi vi živite v večnem čakanju?

Obnovili 70 odstotkov proizvodnje: Kaj pa nova lokacija?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih