Na območju Kočevskega Roga očistili črna odlagališča

Iz globoke kraške jame v Kočevskem Rogu so delavci SiDG lani novembra izvlekli kar 14 odsluženih pnevmatik. Foto: Marko Pršina.

Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) je skupaj z Jamarskim klubom Novo mesto in Zavodom za gozdove Slovenije (ZGS) sprejela zavezo za očiščenje črnih odlagališč različnih odpadkov na širšem območju Kočevskega Roga. Jamarji in gozdarji so namreč na območju Kočevskega Roga popisali kar 40 črnih točk z različnimi odpadki, večinoma odsluženimi pnevmatikami.

Konec maja je tako v okviru obeležbe Tedna gozdov v bližini koče Primož na novomeškem delu Kočevskega Roga potekala delovna akcija čiščenja vrtač. V manj kot tednu dni so ekipe lastne gozdne proizvodnje SiDG in zunanjih izvajalcev SiDG odpadke iz vseh kraških vrtač prepeljali na dve lokaciji, od koder jih bo Komunalno podjetje Novo mesto odpeljalo na deponijo. Predvsem pri kraških vrtačah je bila ključna pomoč gozdarskih traktorjev, saj je bilo potrebno v nekaterih primerih pnevmatike izvleči z jeklenico.

Pobudniki čistine akcije v Kočevskem Rogu so jamarji Jamarskega kluba Novo mesto, ki so med pregledovanjem terena pogosto naleteli na črna odlagališča, predvsem v vrtačah in jamah. Na območju občin Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk so geolocirali in fotografirali 40 onesnaženih točk. Povezali so se z gozdarji ZGS, ki so s pobudo za odstranitev črnih odlagališč seznanili družbo SiDG kot upravljalca državnih gozdov na tem območju.

Konec maja je stekla akcija očiščenja 39 lokacij, večinoma kraških vrtač, v katerih se je nabralo precej različnih odpadkov. Foto: Arhiv SiDG.

Kot prve so se sicer že lani lotili kraške jame, v kateri je bilo 14 večinoma kamionskih pnevmatik, starih okoli 40 in več let. Letos je na vrsto prišla še sanacija drugih odlagališč. Partnerji v projektu ugotavljajo, da novih onesnaženj zaradi vse večje ozaveščenosti prebivalstva in urejenega načina odvoza komunalnih odpadkov k sreči ni zaznati. .

»Skrb za gozd kot ekosistem je osnovno vodilo družbe SiDG pri gospodarjenju z državnimi gozdovi. Vložena sredstva, čas in dobra volja zaposlenih se bodo obrestovali na dolgi rok. Našim naslednikom želimo pustiti stabilne in ohranjene gozdove. Zahvaljujemo se predvsem jamarjem Jamarskega kluba Novo mesto za pobudo in tudi za popis črnih odlagališč, ki so ga pripravljali v zadnjih mesecih, ter seveda kolegom gozdarjem iz ZGS, ki so pomagali locirati črna odlagališča. Verjamem, da nam tovrstnih čistilnih akcij ne bo več potrebno ponavljati, saj se ljudje zavedajo, da moramo gozd ohraniti čist,« je povedal Boštjan Gašperšič, delovodja lastne gozdne proizvodnje pri SiDG.

Povezane objave

Srečko Rajšel: Še vedno se vse vrti okoli nogometa

Na kolesih Dobrodelno okoli Slovenije

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih