Ložinčan Siniša Milunović danes živi zaradi 200 krvodajalcev

FOTO: Zavod republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Pred desetimi dnevi smo v Sloveniji obeležili dan krvodajalstva. Na ta dan leta 1945 smo v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Danes se dejstva, da kri rešuje življenja, še bolj zaveda celoten svet – saj obeležujemo svetovni dan krvodajalstva. Morda kri ne boste nikoli darovali. Obenem upamo, da je nikoli ne boste potrebovali. Kako nujna je za življenje pa bo do konca svojega življenja vedel Siniša Milunović iz Ložin pri Kočevju.

Na dan, ko večina sveta slavi ljubezen, bo 21-letnik slavil življenje. Tistega dne je pri delu na strehi zaradi zdrsa padel z višine osmih metrov. Da se mu je zgodila nesreča, danes na prvi pogled priča le brazgotina na glavi. A za tem padcem se je odvijala prava borba za življenje.

Na delovišče je najprej prišla dežurna ekipa Zdravstvenega doma Kočevje, njihovo hitro posredovanje in nato pomoč helikopterske ekipe nujne medicinske pomoči UKC Ljubljana je Siniši omogočilo borbo za življenje.

Del ekipe, ki je stal za uspešnim reševanjem. FOTO: Zavod republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Ko je k njemu pristopil dežurni zdravnik helikopterske ekipe, je bil 21-letnik še pri zavesti. A prisotna ekipa zdravstvenih delavcev se je zavedala, da ni časa za oklevanje. V Ljubljano so prileteli v pičlih 10 minutah, štela je namreč vsaka.

PREBERITE ŠE:

Zaradi stanja šoka je imel Siniša popolnoma normalen tlak, a takoj po prihodu v UKC Ljubljana se je borba šele začela.

Že barva njegovega telesa je ekipi zdravnikov dala vedeti, da je stanje zelo resno. Volumen trebuha je narasel, dvoma o notranjih krvavitvah ni bilo.

Siniša je potreboval skupno skoraj 100 litrov krvi, 200 različnih posameznikov. FOTO: Zavod republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Rešilo ga je 200 ljudi

V operacijski sobi je Siniša potreboval po pol litra krvi na minuto. Možnost, da preživi, je bila majhna. Zaradi hude poškodbe jeter, je smrtni izid lahko od 60 do 80 odstoten. Da mladenič danes živi polno življenje, je zaslužena ekipa prvih posredovalcev ZD Kočevje, nato dežurna ekipa helikopterske pomoči in zasluženih je še 200 ljudi.

Slovenija ima učinkovit krvodajalski program. In ta utečen sistem marsikomu omogoči še eno možnost, ponovno rojstvo.

Siniša je potreboval skupno skoraj 100 litrov krvi, 200 različnih posameznikov. Posameznikov, ki nesebično darujejo kri, ki dobesedno postane gonilo življenja nekoga drugega.

Povezane objave

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Vampe v Sodražici najbolje kuhajo Prekmurci

Ukrepajte že pri zmanjšani fizični zmogljivosti, ki se pojavi brez drugih jasnih razlogov

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih