Likovna razstava dijakov GSŠK Kolo umetnosti

V torek, 4. 6. 2024, je potekal Festival ITS, na katerem so bila predstavljena dela in izdelki, ki so nastali pri pouku medpredmetnih tematskih sklopov Umetnost za mlade, Greta in Krasni novi svet v 2. in 3. letniku programa gimnazije.

Pričel se je ob 18.00 uri v Likovnem salonu z razstavo likovnih del dijakov, ustvarjenih v okviru predmeta ITS Umetnost za mlade Gimnazije in srednje šole Kočevje, nadaljeval pa v gimnazijskih prostorih.

Na dogodek so bili vabljeni dijaki, njihove družine in prijatelji. Prisotni so bili tudi profesorji, ravnatelj Gregor Pečan in mentorice Ivana Ciglič, Vanja Novak in Nina Papež. Galerijski prostor je bil nabito poln.

Po uvodnih besedah kustosinje Nadje Kovačič in mentorice Vanje Novak je nekaj dijakov na kratko predstavilo svoje umetnine. Sledil je ogled tudi ostalih del, mladi umetniki, katerih slike so bile razstavljene, so se postavili poleg svojih stvaritev in se o njih pogovarjali z obiskovalci.

Lahko so si ogledali reinterpretacije slik lokalnih avtorjev in avtoric Draga Vidmarja (Triptih iz cikla), Željka Vertelja (Razburkano morje, Vasica Livold), Patrika Dvorščaka (The one with the red flag is a lucky guy), Duše Jesih (Medena pita), Aprilije Lužar (Moja prijateljica Boni), Tomaža Milača (Kočevski mural), Tomaža Hartmana (Pragozdni sprehod, Tanka rdeča črta), Jožeta Cente (Bodeča neža), Milana Butine (Morava, Žlebe pri Kolpi) in Urške Pečnik (Eyes), ki so nastale na tridnevju v Osilnici (2. letnik) in na Ptuju (3. letnik).

Reinterpretacije slik so produkt drugačnega pogleda na že obstoječo umetnino in predelave njene sporočilne vrednosti, tako da morda ob primerjavi izvirnika z dijakovim delom na prvi pogled ne opazimo konkretne povezave. V pomoč pri razumevanju je nastal katalog člankov, ki poleg slik originalnih umetnin in njihovih reinterpretacij vsebuje tudi razlage in miselne procese mladih umetnikov.

Poleg kataloga, ki ga je v 100 izvodih izdala Gimnazija in srednja šola Kočevje, pa je na razpolago še spletna razstava, dostopna v virtualni obliki, ki so jo oblikovali dijaki pri urah ITS.

Festival je spremljala tudi kočevska televizija.

Razstava v Likovnem salonu je bila odprta od torka, 4. 6., do četrtka, 6. 6., v naslednjem tednu (11. 6. 2024) pa se je ob pomoči dijakov in mentoric prenesla na gimnazijske hodnike, kjer se bo kolo umetnosti vrtelo še naprej.

Vita Premrl, dijakinja 3. letnika programa gimnazija na GSŠK

 

Povezane objave

Veste, kako ravnati v primeru okvare vozila na avtocesti?

Na Trubarjev stol se je usedel Martin Golob

V Sodražico prihajajo zvezde ex-yugo rock scene

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih