Kočevje: Odvzel prednost voznici e-skiroja, ki je prevažala še potnico

Včeraj okoli 9. ure se je v Kočevju zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik osebnega vozila in voznica e-skiroja. Po doslej zbranih obvestilih je do nesreče prišlo, ker je voznik v krožišču odvzel prednost voznici e-skiroja, ki je na vozilu prevažala še potnico.

V nesreči se je voznica huje, potnica pa lažje telesno poškodovala. Obe sta bili z reševalnim vozilom prepeljani v UKC Ljubljana, pri čemer življenje voznice ni ogroženo. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja in vodijo postopek o prekršku. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

“Bodite odgovorni, vozite varno!”

Policisti pozivajo k previdnosti in spoštovanju cestnoprometnih predpisov, tako voznike koles in e-skirojev kot tudi druge udeležence v prometu. Najpogostejša vzroka za nesreče sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Najpogostejše kršitve, ki jih policisti ugotavljajo pri voznikih enoslednih vozil, so povezane z nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje, neuporabo čelade, uporabo telefona med vožnjo, neuporabo luči in vožnjo pod vplivom alkohola.

Vozniki e-skirojev se morajo zavedati, da jih ostali udeleženci ne slišijo in jih zaradi hitrosti tudi težje opazijo, kar povečuje tveganje za povzročitev oziroma nastanek prometne nesreče.

Policisti kolesarje in voznike električnih skirojev pozivajo k spoštovanju predpisov. Opozarjajo na uporabo zaščitne kolesarske čelade, ki je obvezna do 18. leta in priporočljiva tudi kasneje, na vožnjo v dovoljeno smer, uporabo površin, namenjenih kolesarjem in voznikom lahkih motornih vozil (kamor sodijo tudi električni skiroji), ter na spoštovanje svetlobne prometne signalizacije. Na e-skirojih ni dovoljeno prevažati potnikov.

Zelo nevarno je uživanje alkoholnih pijač ali drugih psihoaktivnih snovi pred vožnjo. Velik dejavnik, ki prispeva k nastanku prometne nesreče, je tudi uporaba mobilnega telefona med vožnjo. Vozniki naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in naj prilagodijo hitrost predpisanim omejitvam ter razmeram na cesti.

Policisti enako pozivajo vse voznike motornih vozil k strpnosti, previdnosti, spoštovanju predpisov in odgovornemu ravnanju v cestnem prometu. Upoštevati je treba, da je na cestah poleti več kolesarjev in lahkih motornih vozil. Prehitevanje naj poteka na bočni razdalji najmanj 1,5 metra. “Pri vključevanju ali zavijanju naj se upoštevajo pravila o prednosti. Posebna pozornost je med šolskim letom potrebna v bližini šol in na šolskih poteh, kjer je poleg pešcev, predvsem otrok, veliko tudi takih, ki za pot uporabljajo kolesa in e-skiroje,” v sporočilu za javnost dodajajo na PU Ljubljana.

Povezane objave

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Kočevje bo gostilo mednarodni dogodek: Uvodno brenčanje koordinatorjev mednarodnega projekta EduHive

Vremenska hišica v spomin priljubljenemu vremenarju

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih