Kar znaš, to veljaš – predavanja DPŽ

Predavanje o zelenjadarstvu. (Foto: arhiv društva)

Zbiram in pripravljam gradivo za izdajo Zbornika o delovanju Društva podeželskih žena skozi 20-letno obdobje in spomini ob pregledu dogodkov so zopet oživeli…

V dvajsetih letih je bilo za vse nas članice organiziranih vrsto izobraževanj. Izvedle smo jih na različne načine in sicer kot delavnice ali predavanja. Tokrat bi izpostavila teme iz področja kmetijstva, vrtnarstva, urejanja domov ter zdravstva.

Predavanja so potekala na različnih lokacijah, odvisno od teme predavanja. Največkrat so potekala v notranjih prostorih; v osnovnih šolah v Dolenji vasi in Ribnici, v gostilni pri Miheliču, v gasilskem domu v Ribnici, v bivšem Ideal centru v Kroni, v gostišču Urška v Zamostcu, v podooderju v TVD Partizan, večkrat pa tudi na prostem, pri meni doma v Kotu.

Predavanja o vrtičkanju in pravilni negi rastlin

Za naša začetna kmetijska predavanja smo zaprosile kar Ano Ogorelec, kmetijsko svetovalko iz Kočevja, ki nam je večkrat na samem terenu predavala in tehnično prikazala, kako se pravilno obrezuje sadno drevje in grmovnice; predavala pa nam je tudi o pridelavi in predelavi zelenjave.
Največkrat in najrajši smo poslušale predavanja o vzgoji in negi okrasnih rastlin, o katerih so predavateljice znale toliko povedati in jih tako lepo opisati in prikazati. To so bile: Podgornik Reš Ruth (Rastlinje za naše vrtove; Naše rožice v pomladnem času; Buče;), Bojc Marija (Zasaditev rož v korita), Remic Mojca (Trajnice slovenskega podeželja), Ravnikar Jožica (Zasaditev in negovanje sobnih rastlin). O tem, kako naj izgledajo urejena dvorišča na podeželju, nam je predavala Blanka Bartol. Zelišča na naših vrtovih nam je predstavila Alenka Gorza Jereb, vsa pozabljena znanja o uporabi zelišč, pa nam je podal gospod Majes Jože iz Dolenjskih toplic.

Predavanje o cvetju. (Foto: arhiv društva)

Imele smo tudi predavanji o pridelavi in predelavi ekološke hrane: Predelava mleka in izdelava mlečnih izdelkov ter priprava sadja za sušenje in predelavo, ki ju je izvedla predsednica zveze kmetic, Irena Ule.

Tudi na predavanje o pravilnem vedenju ob slavnostni mizi ter pripravi pogrinjkov, ki ga je pripravila Maja Klarič, ne smemo pozabiti.

Nepozabno pa je bilo tudi predavanje o oblačilni kulturi ribniških žensk, ki nam jo je predstavila gospa Alenka Pakiž in predavanje o ljudskem petju in glasbi gospe Ljobe Janče.

Številna predavanja o zdravju, počutju, negi in skrbi za telo

Seveda pa je bilo veliko predavanj namenjenih tudi našemu zdravju, počutju, negi in skrbi za telo. Ginekologinja Irena Begič nas je opozorila na bolezni sodobne ženske; CINDI program in prehranjevalne navade nam je predstavila Alenka Novosel iz Zdravstvenega doma Ribnica, v gosteh smo imele dr. Obersnelovo in Fazarinčevo, ki sta nam predstavili program Zora; gospa Nusdorferjeva in Senčar Metka pa program Dora in izvedli predavanje »Zdravje in življenje brez nasilja«. Majda Lasič Lončarič nam je predavala, kako največ medsebojnih težav rešimo z učinkovitimi pogovori… Naraven način samozdravljenja in sproščanje našega telesa z refleksno masažo, nam je prestavila Helena Bizjak; zdrav način prehranjevanja in ohranjanje telesne kondicije pa Majda Vrabl. Kar nekaj delavnic smo izvedle za čiščenje telesa s todox metodo, ki jo je izvajala Teja Vrhovnik; kako si sami pomagamo pri odpravi bolečin hrbta pa nam je pokazal gospod Miran Šubelj Sagmeister.

Izdelovale smo domače pripravke za telo in se učile ličenja

Zanimivo je bilo predavanje “Ozaveščeno bivanje”, ki ga je izvedla Ana Margareta Bole. Spoznale smo tudi gospo Marijo Merljak, ki nam je predavala o depresiji in prehrani. Predavanje o energijski terapiji je izvedla gospa Andreja Hrovat iz Kopra. Darja Rojec nas je naučila izdelati domače pripravke za telo in ker smo rade lepe, smo imele tudi dva tečaja pravilnega ličenja, ki sta ga izvedli kozmetičarki Manca Lovšin Mina Lipej.

Latinski pregovor pravi, da je znanje moč, ponavljanje pa mati znanja. Me smo skozi vsa leta hodile na organizirana predavanja in si s tem bogatile naše znanje. Ko bo konec »korone« pa bo treba ponavljati…

Marinka Vesel, predsednica DPŽ Ribnica

Povezane objave

Srečko Rajšel: Še vedno se vse vrti okoli nogometa

Na kolesih Dobrodelno okoli Slovenije

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih