Gozdarska šola v Postojni skrbi za prihodnost slovenskih gozdov

Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna (SGLZŠ) se ponaša z več kot 60-letno tradicijo izobraževanja za poklica gozdarski tehnik in gozdar. Neprekinjeno vpeljuje novosti v gozdarski stroki in se hitro odziva na potrebe delodajalcev.

Biti dijak gozdarstva v Postojni pomeni dinamično šolanje, ki se razvije v način življenja. Zato se za poklic v gozdarstvu odloči človek, ki živi in diha z naravo. Kakovosten pouk se izvaja na šolski gozdni posesti, ki je s 300 ha površine gozdov različnega tipa najpomembnejše učno okolje. Ob šoli stoji moderen dijaški dom, ki povezuje dijake iz cele Slovenije in jim nudi izkušnjo odraščanja v varnem okolju. V SGLZŠ se lahko šolate tudi v programih lesarstva (mizar) in zdravstva (tehnik zdravstvene nege in bolničar-negovalec).

Šola sledi povpraševanju po pričakovanem znanju pri delodajalcih. Tako lahko dijaki gozdarstva poleg temeljnih splošnih in gozdarskih znanj spoznavajo tudi vsebine s področja arboristike, žičničarstva, strojne sečnje, krajinske pedagogike in gradnje lesenih objektov v izbirnih predmetih, kar je unikatno za gozdarsko šolo v Postojni.

Srednja gozdarska šola v Postojni odlično sodeluje s tujino, saj imajo dijaki možnost opravljanja poklicnega usposabljanja pri delodajalcu v Estoniji, na Švedskem ali Danskem. Svoja znanja v tujini nadgrajujejo tudi učitelji – na mednarodnih izmenjavah in tekmovanjih, na katerih tako učitelji kot dijaki dosegajo najvišja evropska in svetovna priznanja. Dijaki SGLZŠ Postojna sodijo v evropski vrh, saj so bili v zadnjih 15 letih štirikrat evropski prvaki v gozdarskih veščinah.

Gozdarska šola v Postojni izobražuje generacije bodočih gozdarskih strokovnjakov, da bodo tudi v prihodnje znali ohranjati slovenske gozdove ne le z znanjem, ampak tudi z občutkom do gozda samega, njegove sedanje in prihodnje ekološke in socialne funkcije.

Povezane objave

POZOR! Porast lažnih Facebook strani

Ekološki otok na Knafljevem trgu, ki je vse prej kot ekološki

Srečko Rajšel: Še vedno se vse vrti okoli nogometa

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih