Eko sredstva za vrt: učinkovita le ob pravilni rabi

Ekološka sredstva za varstvo in krepitev rastlin so varna in učinkovita, vendar le, če jih znamo pravilno uporabiti. Največkrat je njihova glavna učinkovina snov, kot so različni izvlečki iz rastlin, lahko pa tudi organizmi, ki se hranijo s škodljivci. Pomembno je, da jih uporabimo v primerni koncentraciji in pravočasno.

Nekatere žuželke ne marajo vonja določenih rastlin in njihovih izvlečkov. Zato lahko med rastline posadimo zelišča z močnim vonjem ali pa jih uporabimo kot zastirko. Timijan in brin imata še poseben odganjalni učinek, zato rastline lahko popršimo z naravnim pripravkom Bio Plantella Thymi. Rastline poškropimo trikrat v razmiku treh dni. Če dežuje po pršenju, pršenje ponovimo naslednji dan.

Poleg timijana in brina tudi nekatere druge rastline odganjajo škodljivce:

Mehiški ožep odganja kapusovo sovko,

mačja meta odganja koloradskega hrošča, listne uši in smrdljivke,

šetraj varuje pred ušmi na fižolu,

bazilika odganja listne uši in pršice,

žajbelj odganja uši, kapusovega belina in polže,

vrtni ognjič odganja koloradskega hrošča in talne škodljivce.

Pravilna uporaba rastlinskih izvlečkov proti škodljivcem

Cvetne glavice dalmatinskega bolhača vsebujejo učinkovit naravni insekticid, ki moti delovanje živčevja žuželk. Izvleček iz cvetov je glavna učinkovina naravnega insekticida Bio Plantella Flora verde v obliki koncentrata. Uporabimo ga tako, da 20 ml izdelka zmešamo z 12,5 litri vode, kar zadostuje za tretiranje 125 m² površine. Rastline je treba s sredstvom dobro omočiti, tudi spodnjo stran listov. Po potrebi se tretiranje ponovi čez najmanj 7 dni. Naravni piretrin postane neučinkovit, če ga nanesemo v obdobju visokih temperatur in zelo intenzivnega sončnega sevanja. Sredstvo je učinkovito za zatiranje uši, rastlinjakovega ščitkarja, resarjev in plodove vinske mušice na vrtninah.

Privabljanje koristnih žuželk

Koristne žuželke so v vrtu lahko v veliko pomoč. Še posebej učinkovite in požrešne so pikapolonice, tenčičarice, hroščki krešiči in trepetavke. Uspešno jih privabimo s pomočjo zasaditve nekaterih zelišč, kot so boreč, navadni koprc, navadni rman, luštrek, komarček in meta. Posadimo tudi mešanice cvetlic, ki cvetijo preko celotne rastne dobe in s svojo barvo ter vonjem privabljajo koristne žuželke. Ne pozabimo oblikovati zavetišč in domov za koristne organizme.

Pravilna uporaba ekološkega sredstva proti polžem

Vaba za polže Bio Plantella Arion je učinkovito sredstvo zoper polže v obliki modrih granul. Modra barva granul nam pomaga pri tem, da takoj opazimo, ko granule izginejo – kar pomeni, da so polži prisotni in se hranijo z njimi. Vabo potresemo po gredicah v bližini rastlin, v odmerku 3,8 g (178 pelet) vabe na m². Lahko jo namestimo tudi na majhne pladnje. Vaba deluje takoj in je neškodljiva koristnim organizmom. V primeru vztrajnega dežja jo ponovno natrosimo po 14 dneh.

Za zaščito vrtnin lahko okoli gredic potresemo 10–15 cm širok pas Bio Plantella Kremenovega peska ali kamninske moke Bio Plantella Biovit. Polži težko preplezajo prepreke iz bukovega ali hrastovega pepela. Delno lahko pomagajo tudi zastirke iz bezgovega listja, gozdne praproti, vratiča in listov čebule.

Besedilo in fotografije: Plantellini strokovnjaki

Povezane objave

Nika S. z novo skladbo Replay

Opozorilo bralcem, nujno preberi!

Tara in Lara nastopili na Fredijevem memorialu

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih