Dušan Bojc: Ribničan z magičnimi rokami

"Prijatelje in znance masiram že kar nekaj časa, čas korone pa je pripomogel k profesionalnem pristopu."

Dušan Bojc iz Dolenje vasi na domačem naslovu v prijetnem salonu izvaja svojo dejavnost – masaže in refleksoterapijo. Dušan, po izobrazbi tehnik zdravstvene nege, je prvo šolanje za poklic maserja in pridobitev NPK-ja zaključil leta 2004 na Srednji zdravstveni šoli Celje, tri leta kasneje pa se je izšolal še za poklic refleksoterapevta. A pridobivanja nazivov še ni konec. Lansko leto je pridobil certifikat še iz terapije s kineziološkimi trakovi, pred kratkim pa še diplomo za zaključek kitajske masaže Tuina.

Pri Dušanu lahko uživate v klasični oziroma Švedski masaži, športni masaži, terapevtski masaži hrbta, refleksni masaži stopal in Tuina kitajski terapiji, pri kateri je po kitajski doktrini velik poudarek na ravnovesju in pretoku energije po telesu, kar Dušan doseže z ustreznimi masažnimi tehnikami, stimuliranjem meridianov in akupresurnih točk. Za odpravljanje težav z lokomotornim aparatom pa Dušan priporoča kineziotaping oziroma terapijo s kineziološkimi trakovi, ki je – sploh v kombinaciji z masažo – izredno učinkovita.

Refleksoterapija je del TKM (tradicionalne kitajske medicine), saj temelji na njenem pojmovanju zdravja in bolezni. Refleksoterapija oz. refleksna masaža stopal (lahko tudi rok) je oblika masaže, kjer s pritiskanjem in masiranjem refleksnih področij na stopalih (rokah) vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Je torej popolnoma naravna tehnika zdravljenja, ki vzpodbuja krvni, limfni obtok in endokrini sistem ter aktivira ali umiri organske funkcije. Zelo učinkovita je tudi pri sproščanju celotnega telesa, kar je pri današnjem načinu življenja še posebej primerno.

Sedeče delo: čim večkrat se sprehodite

Evolucijsko je človekovo telo razvito za hojo, gibanje. Sodobni čas poleg napredka žal prinaša tudi kup težav in nazadovanje v fizičnih zmožnostih prihajajočih generacij,« problematiko sedečega dela pojasni Dušan Bojc. Strokovnjaki tudi ugotavljajo, da je prekomerno sedenje enako škodljivo za organizem kot kajenje

»Če ne grem v druge težave in se osredotočim na mišice, vezi, sklepe … Le redko sedimo v pravilnem ergonomskem položaju z vzravnanim gornjim delom telesa. Vsak drug dolgotrajni položaj na daljši rok prinaša težave s kompletno hrbtenico, še izraziteje vratnim in prsnim delom. Nepravilna ukrivljenost, bolečine, v hujših primerih protruzija ali celo hernia. Mišice in tetive ter ostalo vezivno tkivo zaradi dolgotrajne statične obremenitve postane »zakrčeno«, pojavijo se t. i. vozli in bolečina,« pogoste težave ljudi, ki dolgo obdobje opravljajo sedeče delo, opiše Dušan. In kaj svetuje?

»Največ lahko naredimo sami, čim večkrat prekinimo sedenje, naredimo nekaj razteznih vaj, sprehodimo se. Kot maser imam takih strank veliko. Z določenimi masažnimi in manipulacijskimi tehnikami se da težave odpraviti ali precej izboljšati. Pri degenerativnih spremembah pa žal povratka ni več, takrat se le še lajšajo simptomi. Preventiva je torej najpomembnejša. Če se sami težko odpravite k vadbi, vam priporočam redne obiske pri vašem priljubljenem maserju,« zaključi Ribničan.

N.Š.

Povezane objave

Srečko Rajšel: Še vedno se vse vrti okoli nogometa

Na kolesih Dobrodelno okoli Slovenije

Člani v boju za tretje mesto, mladinci državni prvaki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih