Divji jezdeci: 50 letna zgodba o prijateljstvu in športu

Vse se je začelo spontano, na avtobusu na poti v šolo. Takrat najstnika Roman Batinič in Ivan Kalajžič sta razmišljala, kako bi ustanovila glasbeno skupino Divji jahači. A usoda je želela drugače; željo po glasbi je kmalu zamenjala ideja o nogometni ekipi. Kalajžiču in Batiniču se je v tej ideji pridružil še Ludvik Gorše. Neuspela glasbena skupina Divji jahači je postala nogometna ekipa Divji jezdeci, ki je hitro pritegnila zadosti članov za nogometno moštvo.

»Takrat je bilo v Ribnici in okolici veliko travnatih igrišč, zato smo se začeli udeleževati različnih turnirjev,« pojasni Roman Batinič. Ekipa je pridno pridobivala nove člane; z vsako generacijo se je pridružil kakšen nov nogometni navdušenec. Čeprav na zelenicah niso pustili vidnega pečata, se njihova vez lahko primerja samo z najboljšimi.

FOTO: Tatjana Oražem

Že 50 let držijo skupaj v dobrem in slabem, tudi ob najtežjih življenjskih preizkušnjah. Vsako leto se zberejo na pikniku, ki ga tradicionalno organizirajo junija. Nad organizacijo vestno bdi Tomaž Oražem, za dobro hrano pa poskrbijo Matjaž Andoljšek, Tomaž Batinič, Marjan Klavs in Jože Oražem. Prav vsak izmed njih prispeva nekaj, bodisi dobro čorbo ali pa je dežurni zabavljač.

Njihova druščina se vsako leto veča, prihajajo nove generacije, pomlajena ekipa Divjih jezdecev pa še vedno nastopa na raznih turnirjih. Na vroč junijski dan se je na tradicionalnem druženju, ki ga je prekinila le korona, zbralo okoli 60 jezdecev z družinami.

V kopalkah na Kanin

Večina gospodov ima že vnuke in bolj kot divji so dandanes ukročeni. Kljub zrelim letom pa so na pikniku pokazali, da še vedno suvereno zatresejo mrežo. Dan je torej potekal v znamenju športa in obujanja spominov.

Še vedno je eden največkrat omenjenih dogodkov smučanje na Kaninu. Ludvik Gorše jim je konec 80. let sešil kopalke, v katerih so jezdeci spominjali na Obelixa iz priljubljenega francoskega stripa Asterix in Obelix. Samo predstavljate si lahko, koliko pozornosti so poželi pomanjkljivo oblečeni smučarji.

Zabavnih prigod imajo za celo publikacijo. Nikoli se niso predolgo ukvarjali z mislijo o ustanovitvi društva. So vezi, ki jih ne potrebuje skupaj držati še birokracija.

Divji jezdeci se v velikem številu tudi srečujejo na nedeljskih »kavah« pred kosilom. Če ste se spraševali, kdo so gospodje, ki takole redno »sestankujejo«, boste sedaj vedeli, da so to fantje, ki že pol stoletja skupaj jezdijo skozi vse ovinke življenja.

Povezane objave

Oktobrski Festival duševnega zdravja

Oglejte si soočenje županskih kandidatov

Kruta smrt Terezije: “Nihče ni opazil, da bi bilo med njima kaj narobe”

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih