Z električnim skirojem vsaj 61 km/h

VIR: Občina Ribnica.

Občinsko redarstvo Skupne občinske uprave je pri nadzoru nad najvišjo dovoljeno hitrostjo motornih vozil na lokaciji Ob železnici v Ribnici zaznalo prekršek, storjen z električnim skirojem.

“Priznati moramo, da se pri izvajanju pooblastil občinskega redarstva pogosto srečujemo s prekrški v cestnem prometu, ki vzbujajo skrb glede prometne varnosti. Vendar pa je predmetni prekršek, storjen z e-skirojem, še posebej zaskrbljujoč. Električni skiro, ki je po občinski cesti vozil s hitrostjo vsaj 61 km/h, je namreč upravljal mladostnik, predvidoma mlajši od 14 let,” sporoča Občina Ribnica.

Zakon o pravilih cestnega prometa, ki ureja vožnjo s popularnim električnim skirojem, med drugim določa najvišjo dovoljeno hitrost električnih skirojev 25 km/h in prepoveduje uporabo e-skirojev, ki lahko presežejo to hitrost. Prav tako morajo uporabniki električnih skirojev voziti po kolesarskih pasovih, kolesarskih stezah ali kolesarskih poteh. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, pa smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju.

Zakon o voznikih prepoveduje vožnjo e-skirojev za otroke do 12. leta starosti. Otroci od dopolnjenega 12. do 14. leta starosti pa smejo voziti e-skiroje, če imajo pri sebi kolesarsko izkaznico, seveda z obvezno uporabo čelade.

Čeprav zakonodaja jasno in nedvoumno določa pravila za uporabo e-skirojev in čeprav smo starši dolžni skrbeti za varnost svojih otrok, pa to v konkretnem primeru očitno ne drži. Med najpogostejšimi vzroki za poškodbe voznikov e-skirojev namreč prevladujejo ravno nespoštovanje prometnih predpisov, neprilagojena hitrost, neuporaba čelade in neizkušenost.

“Sprašujemo se, ali se mora res zgoditi najhujše, da se bomo kot starši začeli obnašati odgovorno in bomo poskrbeli tako za varnost svojih otrok, kakor tudi vseh ostalih udeležencev v prometu. Slednjemu je namenjeno tudi to obvestilo,” dodajajo.

Povezane objave

Knjižnica se vrača na staro lokacijo

Kaj bo dogajalo v Kostelu?

Poročilo PP Kočevje in PP Ribnica: Dve tatvini v trgovini

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih