“Vsak državljan bi moral imeti pogoj za pridobitev vozniškega dovoljenja končano osnovno šolo”

Takole so pred leti Romi iz naselja Goriča vas protestirali pred občino. Zahtevali so lokacijo za novo naselje, saj da bi bili tako izpolnjeni bivali pogoji za nemoten obisk vrtca in šole.

Vrtec Ribnica obiskuje 12 romskih otrok, osnovno šolo pa 30 učencev, a vztrajnosti, da pa bi končali devetletko je vse manj. S kakšnimi sistemskimi prijemi bi lahko motivirali otroke te narodnostne skupnosti, v ribniški občini jih je okoli 140, se že dalj časa ukvarjajo tudi v deželi suhe robe.

Pri tem bi morala bolj odločen korak narediti država, je prepričan ribniški župan Samo Pogorelc. Zakonski predlog, da bi staršem tistih otrok, ki jih ne pošiljajo v šolo, odtrgali pomoč v sedanji obliki in namesto tega namenili denar v obliki bonov, je lahko prvi korak na dolgi poti. So tudi druge pobude.

»Vsak državljan Slovenije ne glede na etnično pripadnost bi moral imeti pogoj za pridobitev vozniškega dovoljenja končano osnovno šolo. Prepričan sem, da bi tako zagotovo vrtčevske in šolske klopi obiskovalo več romskih otrok,« ne dvomi Pogorelc.

(mgć)

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

Meritve hitrost: Kje vas lahko ujamejo?

Aljaž Hočevar iz TK Kočevje z odličnim rezultatom

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih