V zahvalo so jim nakvačkale velikansko odejo

Ustvarjanje na človeški organizem deluje pomirjujoče, ročne spretnosti (kvačkanje, pletenje, šivanje, vezenje) pa imajo moč, enakovredno meditaciji, kar so potrdile tudi že številne študije. Konstantno ponavljanje gibov z roko, ki jih izvajamo med kvačkanjem, namreč pomirja misli in zaposli možgane, da pozabijo na skrbi. Med kvačkanjem možgani tudi izločajo serotonin, hormon notranjega zadovoljstva, miru in občutka sreče, zato ni nič čudnega, da so raziskave pokazale, kako se je ljudem, ki so kvačkali, izboljšalo počutje.

Osem jih je glave dalo vkup

Te ugotovitve so pred leti povezale skupino Ribničank, ki so se zbrale v Rokodelskem centru in kot protiutež hitremu tempu sodobnega življenja izbrale ravno to ročno dejavnost. Kasneje so svoj ustvarjalni kotiček dobile v prostorih Doma starejših občanov v Ribnici, kjer se še danes srečujejo v popoldanskih urah ob sredah. Trenutno jih je osem, med njimi pa je spleteno trdno prijateljstvo. Kako z niti preje oblikovati zaželen model jih je v začetku podučila Ruža Đorđevska, v tem času pa so vse njene učenke, kot ji v šali povedo, postale prave mojstrice. Med njimi se je nedolgo od tega porodila ideja, da v zahvalo za gostoljubnost, ki jim jo nudijo v DSO, nakvačkajo večjo odejo. »Vse smo bile za. V odeji je 144 manjših kvadratov, za vsakega pa so smo porabile med 15 in 30 minut. V celoto – odeja meri 1,9 x 1 meter, jih je zložila naša članica Poldka Vesel. Ko smo to omenile Občini, nam je župan obljubil, da za stroške za material, ki smo ga kupile same, dobimo povrnjeno z eno večerjo. Kaj naj ob tem še rečem? Hvala, župan,« je dejala Ruža.

V celoto jih je zlagala Poldka

»Ob sredah so mi prijateljice prinašale nakvačkane kvadrate, ki se jih je po enem mesecu zbralo toliko, da samo jih morale zložiti v celoto,« je »končna dela« nase prevzela Poldka. Vsako nitko in zanko je morala posebej stakniti, naneslo je celo tako, da je ob neki priliki po nočni izmeni s kvačko v roki presedela cel dan. »In izdelek je pred vami,« ga je Poldka pokazala in skupaj s soustvarjalkami izročila stanovalkam Doma starejših občanov. »Tudi v času epidemije – seveda, skladno s predpisi – stik z lokalnim okoljem nismo pretrgali. Odkar dom deluje, smo tesno povezani s krajem,« se je Damijana Deržek, prokuristka oziroma direktorica DSO Ribnica zahvalila ribniškim kvačkaricam.

(mgć)

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Medvedji mladič na območju Podgorske ulice

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih