V sadovnjaku zdaj lahko sadimo

Plantella Organik za sadike se uporablja v ekološki pridelavi. Od jeseni dalje ga lahko kupite tudi v 1,5 kg embalaži, ki je namenjen prav za sajenje sadik in zadošča za sajenje enega drevesa in dognojevanje spomladi.

Plantellini vrtnarski nasveti

Oktobra se je začela sezona sajenja sadnih sadik. Preden se lotimo sajenja, predvidimo prostor, ki ga bo zavzela sadika, ko bo zrasla. Priporočam le nakup sadik priznanih domačih pridelovalcev, ki so zrasle v naših klimatskih razmerah. Ob nakupu naj bodo zdrave, neizsušene, les ne sme biti zgrbančen. Če so sadike puljene, morajo biti zdrave in čvrste tudi korenine.

Korenine namočimo pred sajenjem

Če ne bomo sadili takoj, korenine sadik čim prej vkopljemo v zemljo in tako preprečimo njihovo izsuševanje. Pred sajenjem sadik z golo korenino celo sadiko ali vsaj korenine za 24 ur namočimo v vodo, da zmanjšamo presaditveni šok. Puljene sadike ne smejo biti olistane.

Najprimernejši čas sajenja

Vlončene sadike lahko sadimo na stalno mesto skoraj vse leto (razen v vročih poletnih mesecih), saj pri presajanju na stalno mesto ne doživijo velikega šoka. Po sajenju jih redno zalivamo, da se dobro vrastejo. Sadne vrste in sorte, občutljive na zimsko pozebo (kaki, aktinidijo, figo, vinsko trto …), je najbolje saditi spomladi. Če jih sadimo jeseni, jih dobro zaščitimo pred zimskim mrazom.

Sajenje sadnih sadik

  1. Izkopljemo sadilno jamo 40 – 50 cm globine in enakega premera. Rodovitno zgornjo plast zemlje, živico, ločimo od spodnje plasti – mrtvice. V tako izkopano sadilno jamo nato na dno vrnemo del zemlje, mrtvice, do višine cca 15 cm pod vrhom jame in tej zemlji dodamo eno pest Plantella Organik ali Organik za sadike, ki je manjše pakiranje 1,5 kg ter gnojilo dobro premešamo z zemljo.
  2. V jamo postavimo sadiko in jo do vrha jame in še kakih 5 -10 cm višje (ker se bo zemlja po sajenju še posedla) zasujemo z zgornjo plastjo zemlje – živico, ki ji lahko dodamo organsko gnojilo Plantella Organik za sadike, ki se uporablja v ekološki pridelavi. Od jeseni dalje ga lahko kupite tudi v 1,5 kg embalaži, ki je namenjen prav za sajenje sadik in zadošča za sajenje enega drevesa in dognojevanje spomladi. V jamo h koreninam dodamo sadilni substrat Plantella Vrtna zemlja, ki ga moramo dobro premešati z zemljo v jami, in sicer v razmerju 1 : 3 (en del sadilnega substrata, eno pest organskega gnojila in trije deli zemlje).
  3. Ko je sadika posajena, jo dobro zahodimo in zalijemo, da se korenine bolje sprimejo z zemljo.
  4. V zemljo zabijemo še količek (cca 10 -15 cm stran od sadike) in sadiko privežemo nanj.
  5. Posajeno sadiko obvezno ustrezno prikrajšamo. Smiselna je tudi uporaba mreže proti voluharju.

Pelete gnoja nato potrosimo tudi po celotni površini tal okoli posajenih sadik, eno ali dve pesti v premeru enega metra okoli sadike. Tako povečamo vsebnost organskih snovi in mikrobiološko aktivnost v tleh, kar vpliva na boljšo rast in rodnost. Najboljši čas trosenja Plantelle Organika za sadike je pozno jeseni, da se gnojilo pozimi razgradi in vgradi v zemljo. Gnojilo je priročnejše od hlevskega gnoja in glede organske snovi izdatnejše: zadoščajo majhne količine, učinek pa je boljši.

Zaščita sadik po sajenju:
pred zajcem, srno: najbolje z žično mrežo;
pred pozebo: s koruznico, smrečjem, zimsko kopreno, vrečo iz jute.

Plantellini strokovnjaki

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

Meritve hitrost: Kje vas lahko ujamejo?

Aljaž Hočevar iz TK Kočevje z odličnim rezultatom

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih