Ribniški gasilci: »Razdejanje, ki smo ga do sedaj videli le v filmih«

V nesreči v Melaminu so eno ključnih vlog odigrali tudi ribniški gasilci. Da se je v Kočevju zgodilo nekaj hudega, so izvedeli praktično takoj. Gasilska enota Ribnica je tudi enota s koncesijo za nevarne snovi. Od države so lani prejeli ustrezno opremo za dekontaminiranje in ob prejemu upali, da te ne bodo nikoli uporabili. Predsednik PGD Ribnica Blaž Mohar je predstavil potek zahtevne intervencije, ki je bila pokazatelj, kako dobro so pripravljeni.

»Novice o takšni nesreči se zelo hitro razširijo. Tako se nas je nekaj gasilcev naše enote že pred pozivom odpravilo v gasilski dom. Saj smo slutili, da je to nesreča večjega obsega. Sami od sebe smo skušali ponuditi pomoč. Še preden pa smo jo res lahko, so nas klicali s pristojnega regijskega centra in nam na kratko opisali situacijo ter, da naj bomo v pripravljenosti saj smo GEŠP enota s koncesijo za nevarne snovi,« pojasni predsednik PGD Ribnica Blaž Mohar.

Minuto čez deveto so na pozivnike dobili obvestilo v Kočevju. V gasilskem domu se je zbralo 25 gasilcev, ki so za seboj pustili delovne obveznosti in bili pripravljeni nesebično pomagati.

»Poveljnik je preko radijske povezave stopil v kontakt z vodjo intervencije v Kočevju, ki nam je povedal, da potrebuje našo opremo za posredovanje ob nesrečah z nevarno snovjo ter opremo za dekontaminacijo. Dodal je še, da potrebujejo vodo in drugo tehnično opremo za reševanje. Hitro so stekle priprave tovrstne opreme in razdelitev nalog. 15 gasilcev se je v Kočevje odpravilo z dvema gasilskima voziloma (PV-1) in priklopnikom ter večjo gasilsko cisterno GVC-3 in našim novim vozilom TRV-d s košaro za delo na višini,« nadaljuje Mohar.

Preostali so opravljali dežurstva v enoti za primer morebitne druge nesreče na cesti ali v naravi.

Že med potjo v Kočevje, ko so vmes prihajale informacije in slike iz terena, so vedeli, da bo tisti dan zahteven.

»Ob videoposnetkih, ki so se objavljali na spletnih omrežjih smo pričakovali kaos in nešteto ponesrečenih. Ob prihodu na kraj pa smo videli dejanski obseg nesreče. Razdejanje, ki smo ga do sedaj videli le v filmih. Kosi pločevine so ležali več 100 metrov stran od same točke nič. Ta obseg same destrukcije in zavedanje, da so v vsem tem kaosu bili tudi ljudje. To nas je najbolj pretreslo. Ko vidiš več 10 kg težke kose, ki so ležali tudi več kot 100 metrov stran se zaveš, kakšna silovita energija se je sprostila ob eksploziji,« svoje občutke strni predsednik ribniških gasilcev.

Mohar nadaljuje, da so gasilci vendarle ostali zbrani, delovali usklajeno in predvsem mirno. Vsak posredovalec je opravljal predpisano nalogo.

»Na zbirnem mestu smo se sestali z vodjo intervencije, ki nam je dodelil sektor dekontaminacije in nas povezal z vodjo. Naša naloga je bila postaviti t.i. dekontaminacijsko linijo. Stacionirani smo bili na južni strani podjetja, preko ceste. Kljub resnosti situacije smo delovali profesionalno in usklajeno.«

Opremo za dekontaminacijo so gasilci od države prejeli slabo leto nazaj, upali so, da te ne bodo nikoli uporabili. »Tukaj so se izkazale naše vaje. Kljub temu, da s to opremo ne delamo vsakodnevno, smo linijo postavili v dobre pol ure in približno eno uro po našem prihodu smo že dekontaminirali prvega gasilca.«

Delo je bilo zelo zahtevno, zahtevalo je posredovanje v posebnih zaščitnih oblekah, uporabo maske tipa FFP3.

»Predstavljajte si, kako je biti v teh plastificiranih oblekah cel dan na soncu. Bilo je vroče. Gasilce, ki so prihajali iz ene smeri smo usmerili v t.i. rdečo cono, kjer smo najprej izvedli grobo dekontaminacijo. Sledilo je slačenje gasilca iz zaščitne obleke – le te smo pospravili v za to namenjene posebne zaboje. Nekatere obleke so bile tako umazane, da so verjetno tudi uničene, nekatere pa se bo s čiščenjem dalo ponovno uporabiti.«

Gasilci so nato stopili v poseben tuš, se stuširali. Z rezervnimi oblačili so gasilcem na pomoč pristopili zaposleni ZD Kočevje. Posodili so jim rjuhe in brisače, v katere so se zavili.

»Vso vodo, ki smo jo uporabili pri dekontaminaciji smo sprotno prečrpali v posebne cisterne, delavci Melamina so jih nato odpeljali na svoje dvorišče in bodo šle v posebno uničenje skupaj z ostalo požarno vodo,« pojasni predsednik.

Ko je bil požar pogašen in intervencija ni zahtevala večjega števila gasilcev, so pričeli s čiščenjem in dekontaminacijo tudi gasilskih cevi in armatur, ki so bile uporabljene pri gašenju.

Okoli 19. ure so se opravili proti Ribnici. V gasilnem domu jih je počakal preostanek operative. Skupaj so počistili opremo in že bili pripravljeni na nove klice na pomoč.

»Samo intervencijo ocenjujem kot zelo uspešno. Na terenu je sodelovalo preko 100 različnih pripadnikov različnih struktur. Vsi pa smo imeli en sam cilj, to je zajeziti požar, rešiti poškodovane in sanirati škodo, ki je nastala ter preprečiti morebitno širitev škode na preostali del tovarne. Ponovno se je izkazalo, kako zelo so pomembne skupne vaje različnih pripadnikov sil zaščite in reševanja. Le s skupnimi vajami smo lahko kos izzivom, kot je bil četrtkov dogodek. Žal smo bili priča tudi smrtnim žrtvam, pa tudi zelo hudim poškodbam. Veliko je bilo lažje poškodovanih. Vsem poškodovanim želim čim hitrejše okrevanje. Svojcem umrlih pa izrekamo globoko sožalje,« zaključi predsednik PGD Ribnica.

M.L.

Povezane objave

(GALERIJA) Čudovit praznik motoristov

NAMIG ZA IZLET: Dom na Grmadi – Nova ekipa, nov zagon!

V Ljubljani za 1,30 evra na sodišče, v Kočevju za 66 evrov oprostitev

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih