PRAVNI NASVET: Zaradi poškodbe s skirojem pol leta na bolniški – kako je z odškodnino?

Nesreča s skirojem.

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

poraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

Spoštovani,

pred kratkim sem doživel prometno nesrečo med vožnjo z električnim skirojem, saj me je spregledal voznik avtomobila. Poškodbe so bile tako hude, da sem moral biti več kot pol leta na bolniški. Rad bi izvedel, kako lahko zahtevam odškodnino za svoje poškodbe?

V primeru telesnih poškodb in drugih škod, ki so posledica prometne nesreče, je odgovoren povzročitelj nesreče. Po slovenskem sistemu obveznega avtomobilskega zavarovanja bo škodo krila zavarovalnica, pri kateri je povzročitelj zavarovan. Pravice do odškodnine vključujejo povračilo za telesne bolečine, nevšečnosti, potne stroške zaradi zdravljenja, izgubo dohodka zaradi bolniške odsotnosti in druge sorodne škode.

Če imate sklenjeno nezgodno zavarovanje, ste lahko upravičeni do dodatnega dnevnega nadomestila in nadomestila za trajne posledice poškodb. Višina teh nadomestil je odvisna od vaše zavarovalne police in splošnih pogojev zavarovalnice. Zato vam priporočam, da se obrnete na strokovnjaka za odškodnine, ki bo pregledal vašo polico in splošne pogoje zavarovalnice.

V primeru, da je za nesrečo delno (ali v celoti) odgovoren voznik skiroja, ta tudi nosi odškodninsko odgovornost. Škodo v tem primeru krije fizična oseba, tj. voznik skiroja. Vendar pa so na trgu že na voljo posebna zavarovanja, ki krijejo škodo, za katero je odgovoren voznik skiroja.

Ker so električni skiroji na slovenskih cestah še vedno relativna novost, je izjemno pomembno, da v primeru nesreče nemudoma obvestite policijo. V praksi namreč pogosto prihaja do nesoglasij glede odgovornosti in poteka nesreče.

Za podrobnejše informacije in individualno svetovanje se lahko obrnete na podjetje poraVnava d. o. o. na telefonsko številko 080 13 14 ali pa me kontaktirate na kocevje@poravnava.si. Z veseljem vam bomo pomagali pri obravnavi vašega primera.

Povezane objave

Kako bo vreme danes vplivalo na počutje?

Kočevje bo gostilo mednarodni dogodek: Uvodno brenčanje koordinatorjev mednarodnega projekta EduHive

Vremenska hišica v spomin priljubljenemu vremenarju

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih