PRAVNI NASVET: “Dobil sem kazenske pike v tujini”

Pravni nasvet.

V rubriki pravni nasveti na vaša vprašanja odgovarja Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje. PoraVnava d.o.o., se je v zadnjih letih izkazala in dokazala, kot resnično zanesljiva, zaupanja vredna in predvsem strokovna, vrhunska odškodninska in pravno-svetovalna družba.

Imam vprašanje glede kazni, ki sem jo dobil letos na poti na počitnice, in sicer v Avstriji. Dobil sem položnico za prehitro vožnjo, kasneje pa sem videl, da sem dobil tudi 3 kazenske pike. Se mi bodo te pike prištele kazenskim pikam v Sloveniji avtomatično ali ne?

Spoštovani!

V nekaterih primerih lahko slovensko sodišče prizna in izvrši tujo odločbo o prekršku glede globe, pri kazenskih točkah pa je drugače. Države imajo različne pravne rede in tudi različna cestnoprometna pravila, posledično pa tudi kazni. Kazenske pike pridobljene v tujini (npr. Avstriji) se sicer seštevajo, vendar ne s pikami pridobljenimi v Sloveniji. Povedano drugače, kazenske pike, ki ste jih ali jih boste pridobili v Avstriji, se bodo seštevale v skladu z avstrijsko zakonodajo, vendar to velja le na območju Avstrije.

Dobljene kazenske pike v tujini lahko vplivajo na zmožnost vožnje v Avstriji, v Sloveniji pa lahko pridobite pike le v kolikor storite prekršek na območju Slovenije.

Če v tujini zberete večje število kazenskih pik, vam lahko ta država izreče tudi dodatno sankcijo, in sicer prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na njenem ozemlju za določeno obdobje (praviloma od 1 do 12 mesecev).

Kazenske pike pridobljene v tujini se pri nas torej ne upoštevajo, vseeno pa se seštevajo v državi, kjer je do prekrškov prišlo.

Če se znajdete v podobnem položaju, vam svetujem, da se obrnete na poraVnavo d. o. o. na 080 13 14 ali me kontaktirajte na kocevje@poravnava.si, kjer se bomo lahko pogovorili o vašem primeru in vam nudili individualno svetovanje.

Lana Ferhatbegović, vodja poslovne enote poraVnava Kočevje.

Povezane objave

Končno dobra novica!

Po mnogih letih še vedno nerazdružljivi

Nevarnosti se selijo na pametne telefone v obliki zasebnih sporočil

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih