Na Ribniškem: Najmanjša vas je dobila asfalt

Zlati Rep je ena izmed najmanjših, če ne celo najmanjša izmed 64 vasi v občini Ribnica, ki leži na planoti, pod katero teče potok Zastava. Je robna vas krajevne skupnosti Sveti Gregor, ki je z gozdno makedamsko cesto povezana proti dolini potoka, od tam ena cesta pelje v smeri drugih vasi krajevne skupnosti, druga proti Ortneku. Od vasi s štirimi hišami in desetimi prebivalci je bila ves čas bolj uporabna višinska kolovozna pot v dolžini slabega kilometra v smeri Dvorske vasi, mimo sosednje Škrlovice. Na njo so bili vaščani bolj vezani kot na nižinsko. Otroci namreč od nekdaj hodijo v šolo v Velike Lašče, tudi druge poti jih peljejo v to smer.

Odslej po »zlati« cesti

Od minulega petka pa jih bodo še bolj. Ta dan je bil za njih eden najpomembnejših, saj so uradno odprli 700 metrov dolgo asfaltirano cesto, ki Zlati Rep povezuje s Škrlovico. »To je bil najbolj odročen zaselek naše krajevne skupnosti, ki pa ni ostal pozabljen. Ob velikem razumevanju občine so vaščani naposled, da se ne bi dušili v prahu in tlačili blato, dobili cesto. Ja, zlato cesto,« je ob rezanju traku skupaj z ribniškim županom Samom Pogorelcem povedal Peter Adamič, predsednik sveta KS Sveti Gregor.

»Danes je res čudovit dan«

Del ceste poteka po občini Velike Lašče, a od tam ni bilo polsuha, da bi finančno podprli povezavo, je dodal Pogorelc in pohvali vse tiste lastnike zemljišč, ki so soglašali z odkupom, da je postopek gradnje šel hitreje. »Pogosto ob takšnih pridobitvah uporabljam stavek Danes je res lep dan… danes, čeprav oblaki počasi pokrivajo planoto, je pravzaprav čudovit dan. Vsi občani, ne glede na to, v katerem kraju živijo, si zaslužijo opremljeno (osnovno) komunalno infrastrukturo. Enakomeren razvoj občine še naprej ostaja naša smer,« je poudaril Pogorelc.

Vaški mož Igor Gruden je ob snidenju, ki so ga po uradnem delu pripravili za številne zbrane – mimogrede, za žejo pogasiti in lačne trebuhe potešiti – delil zadovoljstvo sosedov nad pridobitvijo. »Ni kaj, hvala obema, Petru in Samu. Cesta nam je odprla pot v svet, Zlati Rep pa ni več tam nekje, bogu za hrbtom, kot je bil do sedaj,« se je vsem zahvalil.

Sabinini križi z verigami

Sosednji vasi sta znani tudi kot nabirališči borovnic. Gostoljubnost je zgovorni vaški mož izkazal tudi s povabilom, da jih obiščete. »Pridite od koderkoli. Dobrodošli!

Sabina Jakšič že dobro ve, kako je bilo težko, še posebej pozimi, podati se na pot z avtomobilom po blatu. Spominja se, da je v enem mesecu morala zaradi visokega snega na poti v službo v Velike Lašče kar 25-krat namestiti in sneti snežne verige. »Ne bom jih več imela v avtomobilu,« je zatrdila.

Naložba je občino stala 140 tisoč evrov, da bo pot za vse uporabnike varna, je po nagovorih Petra Adamiča in Sama Pogorelca in nastopu Mešanega pevskega zbora Sveti Gregor pridigal priljubljeni župnik Andrej Mulej, oziroma Slemenski Andrej, ki je poskrbel tudi za ozvočenje dogodka.

(mgć)

Povezane objave

Ribniški skavti zbirajo odpadni papir

“Bojim se domov zaradi slabih ocen”

Kakšno je zdravje prebivalcev Kočevja in Ribnice?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Več o piškotkih